A miskolci KÉSZ ’56-os emlékünnepségén adták át a Kartal–Veczán-díjat

Hazai – 2018. október 24., szerda | 16:28

Október 22-én átadták a Kartal–Veczán-díjat a miskolci Művészetek Házában, ahol a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja immár 14. alkalommal rendezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségét, a Miskolci Nemzeti Estélyt.

Mint 1956-ban a rádióban, ismét felhangzott Beethoven Egmont-nyitánya hétfőn, október 22-én a Művészetek Házában, ahol a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportja immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségét, a Miskolci Nemzeti Estélyt, amelynek keretében átadták a Kartal–Veczán-díjat is, melyet minden évben olyan miskolci személynek ítélnek, aki keresztény, nemzeti értékelvű munkássága, közéleti szerepvállalása alapján mindannyiunk számára követendő példa lehet. Ebben az esztendőben a díjat Majorosné Hortai Rita házi gyermekorvos kapta.

Szakács Árpád, a Magyar Idők újságírója ünnepi beszédében megemlékezett az 1956-os forradalomról, felidézve a miskolci eseményeket.

A laudációt Várhelyi Krisztina, a KÉSZ miskolci csoportja elnökségének tagja mondta. Ismertette: Majorosné Hortai Rita Sajóládon dolgozik házi gyermekorvosként, gyógyító munkája mellett különböző egészségfejlesztési programokat szervez. Három felnőtt gyermeke van, és négy unokája. Az egészségügy és a család mellett nagy szerepet játszik életében az irodalom; a 2008-ban alakult Éltető Lélek Irodalmi Kör alapító tagja, tavaly óta pedig az általa alapított Versbarátok Körének vezetője. A díjat nem tudta személyesen átvenni, mert jelenleg Erdélyben tartózkodik, ahol Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonaiban teljesít szolgálatot; egy miskolci orvoscsapat tagjaként szűrővizsgálatokat végeznek és gyógyítanak.

Az elismerést Veczán Pálné és Kalna Zsolt, a minorita rend tartományfőnöke adta át a díjazott lányának, Molnárné Majoros Évának, aki felolvasta édesanyja köszönőbeszédét. A díjazott kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy idén ő kapja ezt a rangos elismerést. „Saját berkeimben mindig szerettem szervezni, rendezni valamit. Valami olyat, amivel a gyógyításon túl is adhatok valami többletet a környezetemnek” – írta.

A Miskolci Nemzeti Estély második felében a marosvásárhelyi Hargita Népi Együttes lépett fel, s aratott nagy sikert Örökség című előadásával.

Szöveg: Gróf Lajos

Fotók: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria