A NEK jegyében találkoztak gitáros énekkarok Győr-Bácsán

Hazai – 2021. október 12., kedd | 10:38

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelkiségének jegyében találkoztak a Győri Egyházmegye gitáros énekkarai szeptember 25-én a győr-bácsai Szent István király-plébániatemplomban, hogy együtt adhassanak hálát szolgálatuk kegyelmeiért.

A találkozóra hét kórus érkezett. Elsőként Szűz Máriához fordultak a résztvevők, hogy dalban és imában kérjék közbenjárását, majd Egresits Ferenc győr-bácsai plébános szólt a házigazdák nevében hozzájuk. Személyes hangú megnyitóbeszédében egy történettel illusztrálta, mennyire fontos az, hogy kerítések helyett hidak épüljenek ember és ember között. „Erre a hídépítésre kaptunk meghívást, legyen szó zenei vagy lelki kapcsolatok munkálásáról” – fogalmazott.

Minden énekkar négy-négy énekkel, 16 percben mutatkozott be. Modern stílusban megzenésített miseordinárium, liturgiában használható további tételek, illetve elcsendesedésre hívó, elgondolkodtató vagy épp lendületes, dicsőítő gitáros énekek egyaránt elhangzottak. A kórusok az egyházmegye minden sarkából érkeztek: Fertőszéplakról, Győr-Bácsáról, Győr-Ménfőcsanakról, Győrújfaluról, Hegyeshalomból, Öttevényről, sőt, egy Budapesten szolgáló énekkar is részt vett a találkozón.

A bemutatkozások közti szünetekben lehetőség volt egyrészt személyes találkozásra, szakmai eszmecserére, másrészt Jézus Krisztus személyes imádására a templomban. Szakmai kísérőprogramként ezúttal a KAZETTA Katolikus Zenei Tábor szervezői mutatták be kezdeményezésüket élő zenéléssel kísérve, majd a püspöki szentmisére készülve a részt vevő énekkarok összpróbája következett.

A szentmisét Egresits Ferenc helyi plébános koncelebrálásával Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatta be, aki szentbeszéde elején kiemelte, a korábbi Szentírás vasárnapja helyett a menekültek és elvándorlók világnapját ünnepeljük ezen a vasárnapon. Hangsúlyozta, Jézus az evangéliumban arra szólít fel minket, hogy adjunk, miközben maga is jó példával jár elöl: egészséget ad a betegeknek, bocsánatot a bűnösöknek, és kereszthalála és feltámadása által leginkább életet mindnyájunknak.

A váci főpásztor megjegyezte, mindez saját ösztönvilágunk, egyúttal a korszellem ellen hat: a fogyasztás kultúrája helyett az adás kultúráját erősíti. Az eucharisztikus kongresszus élményeit felidézve Marton Zsolt kijelentette, már az előkészületek során érezte, „Szentlélek-gyanús” a rendezvény, a lelki élményeket pedig minden szervezőnek külön megköszönte, hiszen az elismerés erősíti az elkötelezettséget és örömet okoz.

Aki őszintén, szeretettel ad, az életet ad, mégpedig isteni életet: a kegyelmet – legyen akár Jézus evangéliumi hasonlata nyomán csupán egy pohár friss víz az.

Ez teszi áldottá kapcsolatainkat, ez teremti meg a Szentháromság légkörét mindennapjainkban – fogalmazott a szónok. Majd kifejtette, a szeretet szeretetet szül, ennek ellentéteként értelmezendő a mai evangélium másik igehelye, miszerint Jézus azt kéri, inkább vágjuk le egy-egy végtagunkat, semmint bűnösök maradjunk. A kijelentés radikalitása a bűnnel való szakítás fontosságára hívja fel figyelmünket, és arra hív, hogy növekedjünk az evangéliumi szeretetben.

Marton Zsolt végezetül azt kívánta, közösen legyünk kovászai ennek a szeretetnek.

A szentmise után a jelenlevők kérdéseket tehettek fel a püspöknek.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Paksa Balázs

Fotó: Horváth István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria