A népirtásokról tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Hazai – 2017. április 19., szerda | 20:15

Első alkalommal rendeznek nemzetközi konferenciát a népirtásokról a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen április 19. és 21. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az iraki Erbílben működő Szalahaddin Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) szervezésében rendezik meg a háromnapos konferenciát, amelynek védnöke Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a PPKE nagykancellárja és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

A népirtásokról szóló nemzetközi konferenciát Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei szerzetes, a PPKE rektora és Ibrahim Iszmaél Hamáras, az erbíli Szalahaddin Egyetem műszaki fakultásának dékánja nyitotta meg.

A mai napon elkezdődött angol nyelvű előadás-sorozat keretében több mint harminc – zömében külföldi – szakértő ismertette a népirtásokkal kapcsolatos kutatások eredményeit. Elemzések hangzottak el a napjainkban zajló konfliktusokról is, a keleti keresztények elleni erőszakhullámról, az ISIS tevékenységéről, valamint a jazidi közösség sorsáról. Az utóbb említett vallási kisebbség több tízezer tagját az Iszlám Állam fegyveresei üldözték el észak-iraki lakhelyükről.

A konferencián részt vesz és az első napon előadást tartott többek közt Nicodemus Daoud Matti Sharaf, Moszul érseke, a szír ortodox egyház metropolitája és Abna Ermia kopt püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ elnöke.

A péntek délután záródó konferencia keretében többek közt szó esik az örmény genocídiumról, az iraki és törökországi kurdok helyzetéről, a lengyelek ellen elkövetett náci népirtásról (1939 és 1945 között), a Délvidéken 1944–45-ben zajlott vérengzésekről, a már említett jazidik tragédiájáról, a cigányság holokausztjáról, a Lengyelországban és Magyarországon a náci és a szovjet diktatúra idején zajlott deportálásokról is.

A konferencián előadás hangzik el az iraki kurd Halabja városban 1988-ban történt, civil lakosság ellen elkövetett legnagyobb vegyi támadásról. Értesüléseink szerint Ali Osman Ali kurdisztáni tartományi kormányzó háláját fejezte ki, hogy ezúttal Európában is elhangzik előadás a történtekről.

Az iraki legfelsőbb bíróság 2010-ben kimondta: a Halabja ellen 1988-ban elkövetett iraki gáztámadás népirtás volt. A kurdok akkor győzelemként értékelték a végzetes események átminősítését.

A támadás az Al-Anfal hadművelethez kötődik, amit Szaddam Husszein és Ali Haszan al-Majid terveltek ki. Ennek során megközelítőleg 180 ezer embert öltek meg az iraki erők és 4.500 kisebb települést romboltak le 1986 és 1989 között. Az akció célja volt, hogy urbanizálja az észak-iraki területeket és nagyvárosokba telepítse a vidék kurd lakosságát az erőszakos arabizáció idején. Kurdisztán Törökország, Szíria, Irak és Irán által felszabdalt terület. Az iraki kurdok, Irak északi és északkeleti részén élnek. Az Anfal főbb hadműveletei 1988 februárjában kezdődtek, az iraki-iráni háború vége felé. A települések ellen vegyi fegyvereket vetett be a légierő, majd a gyalogság elfoglalta azokat. Az elfogott védőket azonnal kivégezték, a tizenéves fiúkat és férfiakat, sok esetben a nőket és gyerekeket is, teherautókra rakták és a dél-iraki sivatagba vitték, ott sorba állították az embereket és agyonlőtték őket, majd buldózerekkel az előre megásott tömegsírokba tolták őket. A falvakat ledózerolták, a túlélő nőket, gyerekeket és öregeket szabadtéri táborokba zsúfolták. Nem volt víz, élelem, egészségügyi ellátás és tisztálkodási lehetőség, csak őrtornyok. A legismertebb támadás Halabja városa ellen irányult. Március 16-án Szaddám Husszein erői napalm és vegyi-fegyver támadást hajtottak végre több hullámban. 5000 ember azonnal életét vesztette, 7000 ember három napon belül lelte halálát. A tömeggyilkosság értelmi szerzője Husszein unokatestvére, Ali Hasszan al- Madzsid volt. A 2003-as iraki háború után őt halálra ítélték és kivégezték. Kivégezték a diktátort, Szaddám Husszeint is.

Forrás: Kitekintő.hu

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria