A Nyíregyházi Egyházmegyébe érkezett Szent II. János Pál pápa vérereklyéje

Hazai – 2020. március 6., péntek | 12:48

Száz évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál pápa. Születésének idei centenáriuma mellett jövőre egy másik emlékezetes évfordulóra tekint vissza a magyar görögkatolikusság: 2021-ben lesz harminc éve annak, hogy első ízben látogatott pápa Máriapócsra, s vett részt görögkatolikus Szent Liturgián.

Az évfordulók, az egyházmegye személyes kötődése és a szent pápa karizmatikus erejének segítségül hívása indította a Nyíregyházi Egyházmegye vezetőit arra, hogy a Szentatya egy kicsiny ereklyéjét elhozzák az egyházmegye számára Krakkóból.

Március 2-án a lengyel városban járt Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke, Szabó Tamás pasztorális helynök, valamint Orosz István Mokiosz diakónus, püspöki titkár, hogy képviselve az egyházmegye főpásztorát, Szocska A. Ábelt, találkozzanak Stanisław Dziwisz bíborossal, nyugalmazott krakkói érsekkel, aki Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét ajándékozta a Nyíregyházi Egyházmegyének.

Dziwisz bíboros, aki Szent II. János Pál személyi titkára volt egész pápasága alatt, a március eleji találkozás során felidézte emlékeit a pócsi látogatásról és Keresztes Szilárd püspökről, aki az ottani látogatás szervezője volt.

Emléktábla jelzi a nyíregyházi püspöki hivatal bejáratánál, hogy II. János Pál pápa 1991-ben az épületben és a püspökség udvarán is járt és áldást osztott. Azok, akik akkor gyerekként köszöntötték, ma már felnőttek; számukra és a fiatal, de annál hosszabb történettel rendelkező Nyíregyházi Egyházmegye hívei számára látogatásának, személyének, teológiájának hatása mai napig él.

A vérereklyét a Szent Miklós-székesegyházban helyezik majd ki nyilvános tiszteletre.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra, Szabó Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria