A papi öltözéket Krisztustól kapod – Papszentelést ünnepeltek Újfehértón

Hazai – 2022. november 16., szerda | 19:08

Tizenhárom paptestvér fogadta a görögkatolikus áldozópapok közé Gémes Péter újonnan szenteltet, miután Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök kiszolgáltatta számára a papság szentségét november 13-án Újfehértón. „Vesd az Úrra gondodat, Ő majd táplál téged!” – választott jelmondatként az 54. zsoltár szavai kísérik szolgálatát.

A papszentelés napja egyben Aranyszájú Szent János ünnepe volt. A két ünnep egybeesését gondviselésszerűnek nevezte a főpásztor, hiszen a bizánci egyház szentjére, akinek a Szent Liturgiánkat is köszönhetjük, szinte minden paptestvér példaképként tekint – mutatott rá prédikációjában Szocska Ábel püspök.

Aranyszájú Szent Jánostól megtanulhatjuk azt, ami az oltár mellett szolgálatot teljesítők legfontosabb tulajdonsága:

a papnak lelki embernek kell lennie.

Isten keresi életünkben, hol van nehézség: az ujjaival gyöngéden megérinti lelkünk, s ahol repedést talál, betölti szeretetével. Mivel a pap Isten embere, neki is ugyanezt kell tennie, ezzel a gyöngédséggel kell odafordulnia azokhoz, akik hozzá közelednek

– emelte ki beszédében a megyéspüspök.

Majd arról szólt, milyen is egy igazi lelki ember: imádságos és alázatos. Tisztában kell lennie, hogyan imádkozzon magánimádságában, a családja körében, kisebb csoportban, és hogyan a templomban. Legyen figyelmes, boruljon le bűnbánattal az oltárra.

Minden cselekedetünk annyit ér, amennyire alázatra nevel bennünket és másokat

– hangsúlyozta Szocska Ábel püspök.

A lelki ember Isten országát hirdeti, ebben él, és másokkal is megkedvelteti.

S a lelki ember szereti az Istent: ez látszik viselkedésén, imádkozásában. Szeretetében pedig le tud mondani dolgokról, nincs benne szenvedély – mondta a szónok, aki a szeretethimnusz központi szavát, a szeretetet a lemondás szóval helyettesítve érzékeltette, hogyan érthető ez a szenvedélymentesség.

A papi öltözéket nem tőlem, hanem Krisztustól kapod”

– mondta Gémes Péternek a főpásztor, figyelmeztetve az újonnan szenteltet, hogy kinek tartozik számadással szolgálatáért.

A szertartáson az újfehértói hívek mellett jelen voltak mindazok, akik Gémes Pétert az oltárig kísérték:  családja, barátai, egykori papnövendéktársai, szemináriumi elöljárói.

Az egyházmegye püspöke Gémes Péter atyát Újfehértóra, Kocsis Antal parókus mellé nevezte ki segédlelkésznek.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria