A püspök is segített pelenkát osztani – A szombathelyi karitász akciója a rászoruló családokért

Hazai – 2021. február 19., péntek | 11:58

A vasi családok február 18-án a szombathelyi karitász központjában vehették át az adományt, amit Nagy Gábor atya gyertyaszentelő ceremóniája előzött meg. A pelenkaadományok szétosztásában Székely János megyéspüspök és Majthényi László közgyűlési elnök is segédkezett.

A Katolikus Karitász és a Drogerie Markt Kft. (DM) Magyarország 10 éve indította el az „Együtt a babákért” programot. A jótékonysági akcióban évről évre 260 nehéz körülmények között élő kisgyermekes család kap fél évre elegendő pelenkát. A DM idén is támogatta a családokat, így a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Vas megyében 15, Zala megyében 20 családnak adhatta át a 6 hónapra elegendő pelenkát.

Február 18-án egy másik adományt is átadtak: a Béres Gyógyszergyár harmincezer üveg Béres Cseppet ajánlott fel 50 millió forint értékben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül. A Katolikus Karitász az adományt az egyházmegyei központokon keresztül juttatta el országszerte a rászorulókhoz. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 265 üveg Béres Cseppet kapott a felajánlás részeként, amit Kőszeg és környéke plébániai karitászcsoportjai osztanak szét.

A vasi családok február 18-án a szombathelyi karitász központjában vehették át az adományt, amit Nagy Gábor atya gyertyaszentelő ceremóniája előzött meg. A családok az adománnyal együtt egy-egy szentelt gyertyát is magukkal vihettek, a legkisebbek pedig a plüssjátékokból is választhattak; az édesanyák a pelenkacsomagok mellett a babaruhabörze ruháiból válogathattak.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte és a pelenkaadományok osztásában segédkezett Székely János megyéspüspök és Majthényi László közgyűlési elnök is.

Székely János a megjelent családokhoz fordulva kiemelte: „A család az emberi társadalom leghatalmasabb kincse, a családokon áll a világ! Az Egyház nagyon sokat szeretne azért tenni, hogy családbarát világban élhessünk. A pápák ezt úgy nevezték: az élet kultúrája. A mai nap ezt szolgálja,

szeretnénk kifejezni nagy szeretetünket és megbecsülésünket a családok felé. Szeretnénk nemcsak tárgyakat átadni, hanem leginkább szívünket, szeretetünket.

Az, hogy sok gyermek szülessen, nemcsak anyagiakon múlik, hanem talán még inkább emberi szíveken. A gyermekvállalás elsősorban szív dolga! Ha tudnánk egy családbarátabb országot felépíteni, azt gondolom, sok fiatalnak telne meg szíve ezzel a reménnyel, és nagyobb örömmel tudná továbbadni az életet.”

A Drogerie Markt közleménye szerint a támogatottak köre idén országosan ismét 260 családdal bővült, így a tíz év mérlege: közel 2600 támogatott család és 65 ezer csomag pelenka 200 millió forint értékben, valamint megszámlálhatatlanul sok mosoly. A pelenka megvásárlása ebben a rendkívüli helyzetben még nagyobb anyagi teher a családoknak, mint korábban. Ezért is nagy siker, hogy az „Együtt a babákért” program a járvány ellenére is változatlan formában megvalósulhatott, hiszen a segítségre napjainkban még nagyobb szükség van.

„Ma nemcsak a pici babákra és az édesanyákra gondoltunk, hanem az idősekre és a betegekre is” – mondta Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató a Béres Csepp-adomány átadása előtt. – A Béres Csepp óriási segítséget jelent az ápolásra, gondozásra szorulóknak; a nyomelempótlás hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

Sárközi Antalné, a kőszegi plébániai karitász önkéntese elmondta: a Béres Cseppet a háziorvosok megkérdezésével osztják szét idősek, betegek és krónikus betegségben szenvedők között Kőszegen és a hozzá tartozó öt filiában (fiókegyházban). Az egyházmegyében évente felváltva hol zalai, hol vasi település kapja a Béres-adományt, amelynek Kőszeg és környéke tíz évvel ezelőtt egyszer már kedvezményezettje volt.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye/Vaskarika.hu

Fotó: Vaskarika.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria