A püspöki konferencia tagjai köszöntötték a 90 éves Keresztes Szilárd nyugalmazott megyéspüspököt

Hazai – 2022. július 21., csütörtök | 13:19

Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök július 19-én ünnepelte 90. születésnapját. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) jelenlegi és nyugalmazott tagjai, római és görögkatolikus papok, szerzetesek, tisztelendő asszonyok közösen köszöntötték az idős főpásztort az MKPK székházában.

Keresztes Szilárd püspök a Vatikánból is kapott köszöntőlevelet: Leonardo Sandrinak, a Keleti Kongregáció bíboros-prefektusának levelét Erdő Péter bíboros, prímás olvasta föl, ennek fordítását alább közöljük.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök Makláry Teréz Szentháromságot ábrázoló ikonját ajándékozta nagyrabecsült elődjének. (A Görögkatolikus Szemlélet magazin nyári száma terjedelmes anyaggal tiszteleg Szilárd püspök előtt, szeretettel ajánljuk figyelmükbe.)

A továbbiakban Leonardo Sandri köszöntőlevelének magyar fordítása olvasható. 

Excellenciás Püspök Atya!

Őexcellenciája Giorgio Demetrio Gallaro érsek-titkárral, Don Flavio Pace altitkárral és a Keleti Egyházak Dikasztériumának minden munkatársával együtt a legőszintébb jókívánságaimat fejezem ki 90. születésnapja alkalmából.

Ezekkel a szavakkal szeretném Önnel együtt megköszönni az Úrnak a sok-sok eredményt és jót, amit hosszú élete során megvalósított az Ő kegyelme segítségével. Teológusként, pásztorként és tanítóként fáradhatatlanul dolgozott a magyar egyházért egy nem igazán könnyű időszakban. Papságát Isten népének szolgálatában élte, és apostoli munkájáért VI. Pál pápa püspökké nevezte ki.

Az apostolok utódjaként 33 évig szolgált, és nem hagyta abba lelkipásztori tevékenységét, különösképpen az intézmények és az ifjúság területén.

Excellenciás Püspök Atya, ismételten gratulálok ehhez a mérföldkőhöz, amelyet családjával, a Hajdúdorogi Főegyházmegyével és különösen Ferenc pápával való közösségben él meg.

Szent Konstantin és Szent István király oltalmára bízva Önt, megragadom az alkalmat, hogy megerősítsem szívélyes tiszteletemet.

Leonardo Sandri bíboros, prefektus

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria