A sikeres pályaválasztásért is imádkoztak az érettségizők máriapócsi zarándoklatán

Hazai – 2019. október 29., kedd | 9:52

Október 24-én négyszáz fiatal vett részt az érettségizők idei zarándoklatán a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen.

Az érettségizők lelki töltekezésének e módja néhány év alatt igen népszerűvé vált. Korábban is imádkoztak a kegykép közelében diákok, akik életük fordulópontjához érkezve nehezen döntöttek választandó hivatásukról. Pár éve arra is van lehetőség, hogy ezt közösségben, sokan tegyék, egymást is erősítve elhatározásaikban.

A főszervező, Kocsis Dániel nyíregyházi segédlelkész kiemelte, hogy az érettségizők zarándoklatának nagy előnye, hogy a civil pályaválasztási tanácsadás mellett a fiatalok ezen az alkalmon másfajta impulzusokat is kapnak: imádság közben érlelődik meg bennük egy elhatározás.

„Az elmúlt háromszáz évben milliók találtak útmutatást az Istenszülő segítségével Máriapócson – köszöntötte az ország több pontjáról érkezett fiatalokat Orosz István kegyhelyigazgató. – Kívánom nektek is, hogy így menjetek tovább innen.”

„Tekintsetek lehetőségként a mai napra: elcsendesedhettek a pörgésben, legyetek nyitottak a programokra és egymásra, s ha nehézség adódik, fogadjátok azt türelemmel!” – biztatta a fiatalokat Trella Tibor, a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium lelki igazgatója.

Az érettségizők többsége még sosem járt a nemzeti kegyhelyen, velük Pindzsu István ismertette a kegykép és Máriapócs történetét.

Az esemény kezdetén a fiatalok öt helyszín közül választhattak, hogy különböző munkakörökben dolgozókkal találkozzanak: az érdeklődők Fignárné Máriás Évával, az önkormányzat városrendező ügyintézőjével; a család- és gyermekvédelemben munkálkodó Turgonyi Zoltán Gáborral; Kiss László lelkipásztorral, mentálhigiénés szakemberrel; Papp Gábor informatikussal és Bana-Paluska Mariann gyermekorvossal beszélgethettek.

A találkozó főelőadását Törő András debreceni egyetemi lelkész tartotta. Az ebédet követően a nagykállói Korányi-iskola „GörKorisok” csoportja által vezetett záróimával zárult a középiskolások közös programja.

A teljes beszámoló és további képek ITT találhatók.

Forrás és fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria