Házasság hete – A Süveges házaspár előadása Szegeden

Hazai – 2016. február 9., kedd | 15:43

Február 8-án Süveges Gergő Prima díjas újságíró és felesége, Rudan Margit gyógypedagógus tartottak előadást a házasság hete országos rendezvénysorozat keretében Szegeden.

Mi segít megőrizni a hűséget? – ezt a kérdést vetették fel Süveges Gergő újságíró, televíziós műsorvezető és gyógypedagógus felesége, Süvegesné Rudan Margit közös előadásán, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével kiírt, Családbarát ország 2015 című pályázat révén valósult meg. Az „…és boldogan élnek, míg meg nem halnak” elnevezésű pályázati programsorozat célja, hogy alkalmat teremtsen tartalmas családi együttlétekre, szülők és gyerekek lelki egészségének megőrzésére, a család belső harmóniájának erősítésére. A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központja és fiókhálózata 2015. november elejétől 2016. február végéig majd félszáz, a családok együttműködését támogató programmal várja a kicsiket és nagyokat.


A házaspár kilenc pontban szedte össze a hosszú távú együttéléssel kapcsolatos gondolatait, elsőként a kereteket emelték ki, ugyanis bár a házasságban és általában egy család életében nem telik el nap konfliktusok nélkül, ennek ellenére fel sem merül az, hogy kilépjenek a házasság vagy család adta keretekből. „A feszültséget csak együtt lehet felszámolni, a család keretein belül kell keresni a megoldásokat” – hangsúlyozta Süveges Gergő.

Másodikként a szokásokat említették, melyek a mindennapokban teszik erősebbé a kapcsolatot, gondoljunk akár a kézen fogva járásra vagy a látszatra üresnek tűnő, mégis az együttélés szempontjából jelentőségteljes csevegésre. Fontosak a „szabad gyökök”: a kémiából átemelt fogalom arra utal, hogy egy ember nem tudja tökéletesen betölteni társa igényeit, de ez nem is baj, amíg arra figyelünk, amit betölt a másik, és nem arra, amit nem. A negyedik pont a tabukat érintette: „Nem szabad tabukat hagyni az egymás közti beszélgetésekben, vannak nehéz témák, de ezek megbeszélésére is meg lehet, és meg is kell találni a megfelelő helyet, időt és módot” – fogalmazott Süvegesné Rudan Margit.

„Egyensúly, de nem egyenlőség!” – hangzott el az előadás talán legmagvasabb gondolata. Sokszor ki nem mondott tény, hogy egy házasság két tagja – akármennyire is szeretnénk elhinni az ellenkezőjét – nem egyenlő minden tekintetben, emiatt elengedhetetlen megtalálni az egyensúlyt és tisztelni a másikat. A pontok közül kilógott az úgynevezett „Toyota”, mely elnevezés egy módszert takar, amit vállalati szinten a híres autógyár alkalmazott. E módszer lényege a „Miért?” kérdés alkalmazásában rejlik konfliktus esetén. „Legalább ötször kell feltennünk ezt a kérdést, hogy eljussunk egy probléma valódi gyökeréig” – magyarázta Süveges Gergő.

A pár kitért az önismeret kérdésére is, különböző kategóriákat felállítva az alapján, hogy ki hogyan viselkedik konfliktusok esetén, azonban kiemelendő, hogy nem azért kell kategorizálni az egyes emberek viselkedését az összeütközésekben, hogy ez később kifogásként szolgáljon, hanem pont azért, hogy hibáit felismerve javíthasson rajtuk a konfliktusba kerülő személy, a házaspár pedig együtt haladhasson a fejlődés útján.

A két utolsó pont, a kapcsolatok és a közös feladatok azon részeit ölelik fel a házasságnak, mikor egy pár csak egymásért van, közösen tesznek bármit, amit élveznek, és időnként szakítanak arra időt, hogy csak együtt legyenek. „Egy házasság nem években mérhető, hanem félórákban” – mondta el Süveges Gergő. A kapcsolathoz tartoznak továbbá a külső kötődések, a barátok, mivel a velük való találkozás feltöltődést jelent egy házaspárnak. A kilences felosztásból is maradtak ki azonban fontos tényezők: a Süveges házaspár felhívta a figyelmet a humor és a szexualitás jelentőségére, ugyanis ezek hiánya megmérgezi a kapcsolatot. Az előrelépés képessége teszi teljessé a felsorolást, azonban ehhez kell egy bizonyos többlet. „Egy házassághoz hárman kellenek, a harmadik személy pedig nem más, mint Isten” – jelentette ki Süveges Gergő. Az este nagy kérdését Süvegesné Rudan Margit tette fel: „Milyen területen fogunk fejlődni?” A válasz így hangzott: egy házasság nem lehet tökéletes, de találni kell legalább egy területet, ahol fejlődni tud a párkapcsolat.

Forrás: SzegedMa. hu

Fotó: Kovács Ferenc/SzegedMa.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria