A Szent Kereszt nevet viseli mostantól a gödöllői görögkatolikus templom előtti tér

Hazai – 2022. január 10., hétfő | 13:15

A gödöllői görögkatolikus templom előtti Szent Kereszt teret január 7-én, vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva „keresztelte meg” Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

Az ünnepségen tudatosodhatott az egyházközségi hívekben, hogy ennek a keresztelőnek a jelentősége túlmutat azon, hogy a térre kikerül néhány új utcanévtábla, ami így a templomhoz hasonlóan immár a Szent Kereszt nevét fogja viselni. Vannak egészen profán, praktikus okai is a névadásnak, például hogy a templomot könnyebben meg lehessen találni, vagy hogy a kisebbségben lévő görögkatolikus közösség ilyen módon megmutassa magát a városban.

Ám ennél sokkal fontosabb, amire Kocsis Fülöp hívta fel a szentelést megelőző alkonyati istentisztelet végén tartott beszédében a figyelmet. Mégpedig az, hogy

ez a keresztelő megváltoztatja nemcsak a teret, hanem a közösséget és a várost is.

Ugyanúgy válik szentté az imádság által a tér is, mint amikor vízkeresztkor a Teremtő belépett az anyagba, a folyóba, ami ezáltal megszentelődött, és kegyelemközvetítővé vált.

A megkeresztelt ember is, akinek a szívében egy picike pont már szentté vált, arra van meghívva, hogy ezt a szentséget az életében kiteljesítse, Krisztust vigye el a többi emberhez. Ehhez hasonlóan, elsősorban a görögkatolikusok, de minden imádkozó ember feladata lesz, hogy ez a megszentelt kis terület mint szentség terjedjen tovább, így a város is minél szentebbé váljon, és az Isten jelenlétének hordozója legyen.

A tér elnevezését kezdeményező Gulybán Gergely parókus az egyik görögkatolikus éneket idézte: „Nagy a te kereszted Uram, mert az egy helyen ásatott le a földbe, mégis hatása kiterjedt az egész világra.” A parókus elmondta, Isten elgondolásában régóta jelen lehetett, hogy ezt a teret valamikor Szent Kereszt térnek fogják hívni. Ez most vált nyilvánvalóvá.

Gémesi György polgármester is köszöntötte az ünneplőket, csodának nevezve azt az átalakulást, ami húsz év alatt a görögkatolikus templom megépülésével és az azt betöltő lelkiség pozitív hatásának eredményeként ezen a területen ment végbe.

A Szent Kereszt tér zománctábláját az érsek-metropolita, a Gödöllőn 2021 augusztusától hivatalban lévő parókus és a város polgármestere együtt leplezte le.

Különösen örömteli volt ez az ünnep, miután tavaly a gödöllői görögkatolikus templom szomorú okból került be az országos hírekbe: március 15-én este egy férfi betört az épületbe, felgyújtott néhány padot, és festékkel megrongálta az egy évvel korábban elkészült szép ikonosztáziont; a kár milliós nagyságrendű volt. A tett országszerte felháborodást keltett, de egyben széleskörű összefogást is elindított, az egyik keresztény portál olvasóinak felajánlásából a teljes felújítást fedezni tudták.

A gödöllői görögkatolikus templomban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan Budapesten megrendezett európai görögkatolikus püspökök találkozója keretében tavaly szeptember 7-én vecsernyét tartottak, amelyen József (Youssef Absi) melkita pátriárka mondott beszédet.

Forrás és fotó: Gödöllői Görögkatolikus Egyházközség/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria