A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásába került a hajdúszoboszlói idősotthon

Hazai – 2019. február 12., kedd | 15:08

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat február 1-jétől átvette az államtól a hajdúszoboszlói Dermák Kht. Idősek Otthona és Módszertani Intézmény működtetését. Az intézmény új neve Szent Lukács Idősek Otthona lett. Kocsis Fülöp érsek-metropolita február 8-án kért áldást az intézményre.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Lukács Szeretetszolgálat így immár Hajdú-Bihar megyében is lehetőséget kapott idősotthon működtetésére, ezzel – a máriapócsival és a gacsályival együtt – háromra nőtt a segélyszervezet által fenntartott ilyen jellegű intézmények száma. 

Kocsis Fülöp érsek-metropolita Seszták István helynökkel, Fekete András hajdúszoboszlói parókussal és Gánicz Lászlóval, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatójával együtt szentelte meg a komplexumot és kért áldást lakóira, dolgozóira.

A főpásztor elmondta, hogy az áldás – ami latinul és görögül jó mondást is jelent – Isten szavát hordozza. „Isten mindenkihez szól, csak nem mindenki figyel rá. Aki meghallja, aki követi szavát, annak megváltozik az élete. Hogyha valaki Isten nélkül él, az istentelen, áldatlan élet. De amikor az Isten szavát kimondjuk az imádságban, akkor kezd minden rendeződni, minden a helyére kerül” – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, és hozzátette, Isten legcsodálatosabb alkotása maga az ember, nem számít, milyen korban is van éppen; az idős ember is megszépülhet, ha az Isten áldása van rajta, hiszen az imádkozó ember az Isten jelenléte által lesz igazán ragyogó.

Mostantól, miután görögkatolikussá lett az intézmény, Isten áldását minden nap kérjük majd. A fizikai fájdalom nem biztos, hogy el fog múlni, de a léleknek biztosan nagyon jót tesz majd az ima – emelte ki a metropolita.

A szertartás végén Ungvári Sándor, a Szent Lukács Szeretetszolgálat igazgatója azt kérte az ellátottaktól, fogadják a változást nyitott szívvel, hallják meg azokat az iránymutatásokat, amelyeket megfogalmaznak, és lássák meg azokat a pozitív változásokat, melyek a jövőben bekövetkeznek.

A tervek szerint a több mint ötvenéves épület felújítása és infrastrukturális fejlesztése mellett a humánszolgáltatás terén is lesznek előrelépések az intézményben.

A 240 férőhelyes idősotthont 1964-ben adták át Hajdúszoboszlón, a Hőforrás utca 105. alatt. 190 szépkorú és 50 pszichiátriai beteg teljes körű ápolását, gondozását végzik itt.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria