A Szentlélek maga a kommunikáció – Előadás a házastársi kommunikációról Veszprémben

Hazai – 2019. október 25., péntek | 10:41

A Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának szervezésében Lothringer Éva szociális testvér, családterapeuta tartott előadást október 18-án a veszprémi Padányi Katolikus Iskola dísztermében.

Miért nem érted, amit mondok?! – Házastársi kommunikáció, alapfok című előadásában a családterapeuta a szentmise liturgiájából idézett rész – „A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő ereje legyen mindnyájatokkal” – alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy amit mi magyarul egyesítő erőnek fordítunk, ott a latin eredetiben a „communicatio” szó szerepel.

Merjünk a Szentlélekhez imádkozni és a segítségét kérni a sikeres közlés, sikeres információcsere érdekében

– buzdított előadásában Lothringer Éva szociális testvér. Arról beszélt, hogy a sikeres közlésnek, vagyis a jó házastársi kommunikációnak nagyon sok olyan akadálya lehet, melyek viszonylag könnyen és egyszerűen kijavíthatók: ilyen például, hogy a házastársak számára mást jelenthet a csend és a zaj; mások a hozott szokások, vagy ha az egyik fél mindig félbeszakítja a másikat; vagy jót szól, de rosszkor.

Milyen a belső képem a társamról, akihez beszélek, vagy akit hallgatok? Még mindig olyan, amilyennek a megismerkedésünkkor láttam, vagy észreveszem a változásokat is? Milyen (hátsó) szándékot tulajdonítok a közlésének? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel irányította az előadó a jelenlévők figyelmét arra, hogy kapcsolatainkban óriási jelentősége van közléseink milyenségének.

Gondolatait Lothringer Éva megoldáskísérletekkel zárta. Többek között a következő tanácsot adta a résztvevőknek: „Hajtsd oda szíved »fülét« a másikhoz!”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria