A szeretet szolgálatában – Önkéntestalálkozót szervezett a Győri Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2021. november 16., kedd | 13:23

Két év után szervezett ismét találkozót a Győri Egyházmegyei Karitász plébániai önkéntescsoportjainak Győrben, a Káptalandombon november 13-án, hogy szakmailag és lélekben is megerősítsék a szeretetszolgálatban tevékenykedőket. A járvány jelentette veszély ellenére mintegy hatvan önkéntes elfogadta a meghívást, hogy együtt töltekezhessenek a személyes találkozásban és tapasztalatcserében.

A találkozó kezdetén Veres András győri megyéspüspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Szentbeszéde elején a főpásztor felhívta a figyelmet a nap liturgikus emléknapjára, a magyar szentek és boldogok ünnepére, majd a magyar néplélek néhány vonásának felidézésével arra kereste a választ, mi az oka annak, hogy a történelem során a Kárpát-medence szokatlanul sok szentet adott Egyházunknak.

Ha a magyar ember elszánja magát valamire, akkor abban kitart a végsőkig. Ilyen „pazarlóan önzetlen” lelkület szükséges a karitászszolgálathoz is, melyben nem lankadhatunk, hanem mindig kérnünk kell az Urat további kegyelemért – hangsúlyozta a megyéspüspök. – Ezt szolgálja ez a találkozó is, amely alkalom arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket a szegények szolgálata iránt.

Veres András püspök Szent-Gály Kata gondolatával zárta szentbeszédét:

Életünk során nemcsak a bűn, hanem az átlagkereszténység kísértését is el kell kerülnünk.

A jelenlévők a szentmise végén megújították karitászfogadalmukat.

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében folytatódott a találkozó. Itt a karitászközpont megváltozott munkaképességű munkatársai által készített figyelmességgel kedveskedtek az önkénteseknek.

Az egybegyűlteket elsőként Lőrincz Attila győri karitászigazgató köszöntötte. Személyes hangú bevezetőjében kiemelte a személyes gondoskodás fontosságát, illetve azt, hogy a járvány ellenére az elmúlt másfél évben tizenegy új karitászcsoport alakult. Az igazgató megköszönte az önkéntescsoportok önzetlen szolgálatát, röviden bemutatta a tavalyi és az idei Caritas Hungarica díjasokat, valamint a győri karitászközpont munkatársait.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese Karitász: szolgálat, kihívás, öröm címmel tartott szakmai előadást, amelyben áttekintette a Karitász történetét és fejlődését, kifejtette küldetésének alapjait, kitért jelenkori tevékenységére és jövőbeli lehetőségeire is.

A Brenner János Hittudományi Főiskola által biztosított meleg ebéd után a résztvevők kérdezz-felelek formájában dolgozták fel együtt az önkéntesek előzetesen megküldött visszajelzéseit saját csoportjuk, valamint a győri központ munkájáról.

A találkozót imádság zárta.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria