A szokottnál fájóbb búcsúval is járt a budapesti görögkatolikus gimnázium ballagása

Hazai – 2022. május 3., kedd | 19:06

A budapesti Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Technikum idei ballagása a megszokottnál fájóbb búcsúról is szólt, mivel az egyik végzős diák súlyos autóbalesetet szenvedett, és – bár az ünnep idején még életben volt – két nap múlva elhunyt. Az osztálytársak, barátok nehéz szívvel, de imádságos lelkülettel vettek részt április 29-én a ballagáson.

Az ünnepségen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is részt vett.

A főpásztor, ahogy tudomást szerzett a 12. A osztályos tanuló, Virág állapotáról, a kórházba sietett, ahol ágya felett kérte a Jóistent, segítse az akkor már lélegeztetőgépre tett diák életben maradását. „A fülébe súgtam az Úr szavait” – mondta megrendülten beszéde elején az érsek-metropolita.

A Szent Anna-gimnázium ballagási ünnepsége idén különleges súlyt, fájdalmas terhet kapott – folytatta. – Az élet, ahogy Madách Imre fogalmazza, a küzdés maga. Az ember folyamatosan azért küzd, hogy előrelépjen, fejlődjön.

Az emberi élet fejlődése egy darabig centiméterben is nyomon követhető, de ahogy a centiméterben mért gyarapodás megáll, onnantól a léleknek kell tovább fejlődnie.

Ehhez azonban küzdésre van szükség, magától nem fejlődik az ember, csak ha mindent megtesz érte.

Virág életért való küzdelme pecsételje meg ezt a napot, hogy általa is értsük meg Isten üzenetét.

Az Úr nem elrontani akarja ezt az ünnepet, hanem súlyt adni neki

– fogalmazott Kocsis Fülöp. – Kívánom, hogy az életetek is gazdagodjék ezzel az üzenettel! Az iránta való barátságért, szeretetért, Isten melletti hűségünkért tanácsolom mindnyájunknak, hogy értsük meg Isten üzenetét: Ő szeret bennünket mindvégig, és amikor súlyt, terhet ad az életünkbe, azzal nem bántani akar, hanem még értékesebbé akarja tenni az életünket. Virágon keresztül a Jóisten nagyon értékessé tette a mai napot. Őrizzük ezt az értéket, építsük tovább!

Vénusz Edina igazgatónő a ballagó diákokat egyesével, név szerint megszólítva kezdte ünnepi búcsúbeszédét. A koronavírus-járványtól sújtott kalandos négy év áll a hétfőn érettségi vizsgát kezdő tanulók mögött. Az elmúlt négy év során nemcsak az iskola fenntartója, majd neve változott meg, de a szellemisége is sokban gazdagodott, formálódott.

„Nem csak ti változtatok sokat, hanem az iskola is körülöttetek. Élmény volt számunkra meghallgatni a haladó gondolataitokat, okulni a tiszta szemléletetekből, és beépíteni az iskola épületébe az innovatív ötleteiteket. Különlegesek vagytok mindannyian, Isten megismételhetetlen műalkotásai. A tanárember mindig tudatában van annak, mekkora felelősség és egyben megtiszteltetés, hogy lelkeket bíz rá a Jóisten, akik az együtt töltött idő alatt felnőtté válnak ” – mondta az igazgatónő.

Vénusz Edina kifejezte háláját a szülők felé is, akik ilyen nagyszerű gyerekeket „adtak kölcsön” az iskolának. Külön kiemelte, hogy a négy év során a gyermekek szülei mindenben a tanárok mellett álltak: „Mert ők is tudták, hogy mindnyájan egy célért szállunk síkra, hogy boldog, céltudatos, önmagukat érvényesíteni tudó fiatalként hagyják el a gyermekek a Szent Annát.”

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szöveg: Hekler Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria