A tábori püspökség is bekapcsolódik az eucharisztikus kongresszusba

Hazai – 2021. június 3., csütörtök | 13:24

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezésébe valamennyi egyházmegye, így a Katonai Ordinariátus is bekapcsolódik. Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség a katolikus világeseményen a logisztikai, rendészeti és a híradókapcsolat biztosításának feladatain túl zenei szolgálatot is végez.

„A rendezvény kezdete előtti szombaton a II. János Pál pápa téren tartják a nehéz sorban lévők ebédjét. A kongresszus kapcsán nagyon fontos leszögezni, hogy az Eucharisztia Jézus Krisztus teste és vére, a szentmise pedig mindig vendégség is. Ennek egyfajta leképezése lesz az, amikor Erdő Péter bíboros úr több száz, nehéz sorban lévő embert lát vendégül egy ebéddel” – mondta a katolikus tábori püspök. Berta Tibor hozzátette: itt főként logisztikai feladatokat látnak majd el.

A szeptember 11-i Kossuth téri szentmisén jelen lesznek a történelmi zászlók és három katonazenekar is. A tábori püspök azt mondta: „Bízom benne, hogy ehhez a szentmiséhez úgy is tud majd kapcsolódni a Magyar Honvédség, hogy az érdeklődő katonák a katonai hagyományőrző szervezetek képviselőivel együtt egy külön szektorban ott lehetnek, és innen vonulnának át a gyertyás körmenettel a Hősök terére.”

A dandártábornok hozzátette, terveik szerint idén a hagyományos nemzeti katonai zarándoklatukat összekötik a bíboros által bemutatott szentmisével. A katolikus tábori püspök beszélt a Szentatya látogatásának jelentőségéről és arról is, hogy miért lényeges, hogy jelen legyünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

A Berta Tibor dandártábornokkal, katolikus tábori püspökkel készült interjút teljes egészében ITT lehet elolvasni.

Forrás: Honvedelem.hu/NEK

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria