Ünnepélyesen átvette a szolgálatot a Táborkereszt új vezetősége Székesfehérváron

Hazai – 2021. május 22., szombat | 17:40

A Táborkereszt, a magyar katolikus cserkészek lelkiségi mozgalma tagjai május 21-én Székesfehérváron, a Prohászka-emléktemplomban ünnepi szentmisében kérték Isten áldását az új vezetőségre. Zelliger Erzsébet, a Táborkereszt titkára beszámolóját közöljük az eseményről.

„A Lélekben hiszek,
Amely megzúdul ott, ahol akar.”
(Sík Sándor)

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) Táborkereszt Katolikus Cserkészek Közössége vezetőségének mandátuma lejárt, eljött az ideje az új vezetőség megválasztásának. A választási folyamat a cserkészek védőszentje, Szent György napján a szavazatok összeszámolásával eredményesen lezárult. A választási eredményekről értesülve jókívánságait fejezte ki Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és hangsúlyozta, hogy a cserkészet ügye kiemelten fontos az MKPK számára.

Az új vezetőség (Szár Gyula Gergely OPraem elnök, Hegyi László ügyvezető elnök és Zelliger Erzsébet titkár) másnap, Jó Pásztor vasárnapján megkezdte szolgálatát. Ez alkalommal úgy határoztak, hogy elkövetkező ötéves szolgálatukra Isten áldását ünnepélyes keretek között a pünkösd előtti pénteken, Székesfehérváron kérik.

A szentmise a Prohászka Ottokár-emléktemplom Jó Pásztor-kápolnájában volt, főcelebránsa az új elnök, Szár Gyula Gergely OPraem, mellette még Brückner Ákos Előd OCist, a Táborkereszt tiszteletbeli örökös elnöke és Kispál György, a Táborkereszt leköszönő elnöke szolgált.

A leköszönő elnökség munkáját megköszönve köszöntötte az új elnökséget Bedekovics Péter, az MCSSZ elnöke, aki református tiszteletesként a protestáns cserkészek nevében is szólt. Felolvasta az Ichtüsz, a protestáns cserkészek lelkiségi mozgalma imáját, amelyben a mennyei Atya lelki megújítását és újjáteremtő szeretetét kérte a Táborkeresztre és a magyar cserkészetre. Az áhítat zenei kifejezéséért Hegyi László ügyvezető elnöknek mondtak köszönetet.

Miért Székesfehérváron volt a szentmise? A város, Szent István városa történelmi légkörével a cserkészfogadalom Isten – haza – embertárs hármasságára emlékeztet. A szentmise helyszíne, a Prohászka-templom különös nyomatékot ad a cserkész lelkiségnek. A szentmise után a szolgálat személyes átadása a templom mögött, Kaszap István sírjánál történt. Ez a sír a magyar cserkészet egyik lüktető szíve. Kaszap István a magyar cserkészeszmény példaképe. Őrsvezetői megbízatásakor megfogalmazott cserkész hitvallása iránymutató. A rábízott fiúkért mondott megható imája minden cserkészvezetőnek példa. A sírjánál évente szaporodó, hálát kifejező táblák bizonyítják, hogy él, közbenjár, támogat. 

Szöveg: Zelliger Erzsébet

Fotó: Táborkereszt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria