A társunkat vagy a hibáit látjuk nagynak? – A Családakadémia képzése Kaposszentbenedeken

Hazai – 2020. augusztus 28., péntek | 13:22

2019 őszén kilenc család részvételével elindult a Győri Egyházmegyében a Schönstatt közösséghez köthető Családakadémia képzése. Idén nyáron Kaposszentbenedeken találkoztak újra a közösség résztvevői. Az alábbiakban a Családakadémia házaspárjainak beszámolója olvasható.

Az őszi három hétvége után nagyon vártuk a tavaszi találkozásokat. A járványhelyzet sajnos közbejött, így a márciusra tervezett találkozót már gördülékeny átmenettel a virtuális térben tartottuk meg, „digitális oktatásra” kényszerültünk. Hat lelkes előadó házaspár vállalta, hogy videóra veszik az előadásukat, melyeket a házaspárok így otthonukban hallgathattak meg, és beszélgettek róla kettesben, majd videochaten osztottuk meg egymással az előadásokkal kapcsolatos gondolatainkat. Az Egyház szeretetéről, a családok Egyházban való szerepéről, a házastársak különbözőségeiből adódó épülésről, a virtuális világhoz való viszonyunkról és a munkában megélt örömökről szóltak a tanítások.

A nyáron július 13. és 19. között egy hetet töltöttünk együtt Kaposszentbenedeken. Minden reggel lehetőség volt a kápolnában szentségimádással kezdeni a napot, majd reggeli után szentmisét ünnepeltünk, és a házigazda, Világos Krisztián gondolatébresztő prédikációit hallhattuk.

Délelőtt a gyerekek a gyerekvigyázókkal játszottak, barkácsoltak, fociztak, mi, házaspárok pedig előadásokat hallgattunk és dolgoztunk fel a kettesben töltött időben. Az előadó házaspárok főként a korábbi kaposvári Családakadémiát végzettek közül jöttek, akik azóta is az egyházmegye plébániáit szolgálják a megtapasztalt és továbbadni vágyott küldetéstudat lendületével.

Az egyik tanítás a nagyítóról szólt, melynek kapcsán elgondolkodtunk, mit is látunk nagynak: a társunkat vagy a hibáit? Előadást hallgattunk a szexualitásról, ami az ima és a kommunkáció mellett a házasság igen fontos pillére. A csapatot talán leginkább az irgalmasságról szóló előadás érintette meg, zárásul pedig az újrakezdésről volt szó.

Ebéd után vacsoráig a családoké volt az idő, mindenki kedvére kirándulhatott, fürödhetett a közeli tóban, vagy kipihenhette magát. A héten megtanultuk azt is, hogy „a fáradt ember nem tud szeretni”.

A hét és az első év koronájaként az értékgyűjtés zárta a lelki programokat, az egész év alatt elhangzott előadásokat újra felelevenítettük, és összegyűjtöttük a gondolatokat, melyek különösen is foglalkoztatnak minket, amelyeket igyekszünk az életünkben valóra váltani, továbbadni. Ezek kibontása a második év feladata lesz.

A héten kapott, megélt pillanatokért, a mélyen megérintő gondolatokért ünnepi szentmisével adtunk hálát.

Bízunk benne, hogy szeptembertől folytatódhat a képzésünk, és a járványveszély nem akadályozza meg a személyes találkozást.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Bartal Orsolya, Sudár Zsófia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria