A Te Deumra összegyűlt gyerekek köszöntötték Beer Miklós püspököt 75. születésnapján Vácon

Hazai – 2018. június 1., péntek | 19:54

Június 1-jén délelőtt 10 órától a székesegyház előtt, a Konstantin téren az egyházmegyei óvodák és iskolák műsorral, flashmobbal köszöntötték a püspököt, aki ezt követően bemutatta az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága által szervezett hálaadó szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságához 27 intézmény tartozik, amelyekbe összesen 9211 gyermek jár, közülük 1315 óvodás. Csáki Tibor, a főhatóság igazgatója köszöntötte azt az 1200 diákot és pedagógust, akik összegyűltek az ünnepségre. „Akik reményből élnek, messzebb látnak, akik szeretetből élnek, mélyebben látnak, akik hitből élnek, más fényben látnak” – idézte egy teológus írását, és hozzátette, erre a látásmódra szeretnék megtanítani a gyerekeket. Elmondta, hogy ebben a szentmisében különösen imádkoznak a 75. születésnapját ünneplő Beer Miklós püspökért, és felidézte azokat a szavakat, amelyekkel minden szentmisében imádkozunk püspökeinkért.

A háromszáz tagú összevont kórus énekét Pécsi Rita és Varga László karnagy vezényelték, majd látványos flashmob következett: a néptáncosok előadása után textiltáncot adtak elő, majd a TE DEUM betűivé fejlődtek fel a téren a különböző iskolák kék ruhás diákjai, míg a fehér és sárga ruhások koszorút és virágot alkottak az írás körül.

A műsorban Budaházi Árpád előadta többek között Sík Sándor Te Deumát, trombitán és orgonán hangzott el Charpentier Te Deuma, Dézsi Bernadett orgonakísérettel énekelte az Hallelujah-t Cohentől. A kórus énekeit követően az óvodások sorakoztak fel és egy-egy szál virágot adtak át a püspöknek, aki mindegyikükhöz lehajolt, puszival köszönte meg az ajándékot.

„Rendületlenül a hitben” – szól Beer Miklós püspöki jelmondata, amely a műsor után a székesegyházba belépőket fogadta egy másik mottó, az „Egy szív, egy lélek” mellett, amely pedig az egyházmegyei oktatási intézmények logóján látható.

A szentmise előtt Orbán Viktor születésnapi köszöntését olvasta fel a miniszterelnöki hivatal képviselője. A miniszterelnök háláját fejezte ki Beer Miklós püspök szolgálatáért, különösen az elkötelezett világiak képzéséért, az elesettek Jézushoz vezetéséért és a cserkészek támogatásáért, majd sok erőt és jó egészséget kívánt neki. Beer Miklós püspök viszonozta a köszöntést a miniszterelnök felé, aki egy nappal korábban ünnepelte születésnapját.

A szentmise kezdetén a főpásztor megköszönte Istennek az életet, az iskolákat, a gyerekeket, a családokat, a szülőket, a tanárokat, a papokat. És hozzátette: A hálában ott van a szándék, hogy Isten akaratát tegyük.

Homíliájában felidézte gyerekkorát, iskolás éveit, hogy milyen nagy hálával gondol vissza első tanító nénijére és más tanárokra, osztálytársakra. Köszönetet mondott Istennek, amiért bízik bennünk, értelmet ad az életünknek. A felolvasott evangéliumi részből kiemelte a fügefát, amely nem hozott termést – ilyen, amikor nincs értelme az életnek – és köszönetet mondott Istennek, amiért általa is gyümölcsöket hozott. Csodálatos számára, hogy Isten bizalmát, jelenlétét élvezte a szolgálatában. Megosztotta, milyen sok üzenetet kapott régi tanítványoktól, cserkészektől, hittanosoktól – jó érzés, hogy Isten általa sok szeretetgyümölcsöt osztott szét.

Azt kérte a gyerekektől, ők is köszönjék meg, hogy volt értelme a tanévnek, növekedtek hitben, szeretetben, jóságban. Felhívta a figyelmüket, hogy ezt majd felnőttként tovább kell adniuk a családjukban, a hivatásukban. Ebben van az életünk értelme – mindig készségesen odaadjuk szívünket Istennek, hogy általunk adja tovább jóságát, szeretetét.

Beer Miklós végül megköszönte a sok kedves meglepetést, azt, hogy a TE DEUM-ot kiírták a téren – látta később a toronyból készített felvételen. Kérte a Jóistent, továbbra is segítsen, hogy gyümölcsöket tudjunk teremni. A könyörgések előtt felhívta a gyerekek figyelmét az imádság fontosságára, hiszen Jézus azt mondta, „bármit kértek a nevemben, megadom nektek”.

A homíliát követően az intézmények képviseletében tanárok, diákok adták át születésnapi ajándékaikat a püspöknek, aki a szentmise végén megköszönte mindenkinek a jelenlétét, majd jó bizonyítványt, vidám szünidőt kívánt a gyerekeknek, akiket a kijáratnál a nagy hőségben fagyival vártak a szervezők.

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria