A történelem is a szeretet és a szenvedés mezsgyéjén zajlik – Egyháztörténészek találkozója Pécsen

Hazai – 2022. június 1., szerda | 11:04

Az egyháztörténelem elismert egyházi és világi szakemberei tanácskoztak május 26–27-én Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban. Az egyháztörténészek nyolcadik alkalommal megtartott találkozójának résztvevői az Egyházról mára kialakult komplex kép létrejöttét vizsgálták interaktív beszélgetéseken keresztül.

A kétnapos tanácskozáson jelen voltak többek között Várszegi Asztrik OSB, nyugalmazott pannonhalmi főapát, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat egyháztörténészei és kutatói.

A rendezvényt megnyitó beszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök kiemelte: ahogy egy ember, egy nemzet és az emberiség történelme is a szeretet és a szenvedés mezsgyéjén zajlik, úgy az Egyház és a világ történelme is e két pólus kötött váltakozik. Vannak az életnek fordulópontjai, melyeket napjainkban is megtapasztalhatunk, amikor a szentek és a háborúk korát éljük. A harcokból sokan meggazdagodnak, akár az emberi életek árán is – mondta a főpásztor.

A múltunk a gyökerünk, melyből táplálkozunk, mely még ha kicsit szúette és elhasznált is, de a miénk, és megtart minket

– emelte ki Felföldi László püspök.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, aki maga is egyháztörténész, úgy fogalmazott, a történészek feladata, hogy jelenvalóvá tegyék a történelmet a jelenkor embere számára. Minél többet foglalkozik valaki történelemmel, egyre jobban ráébred, hogy a mondás, mely szerint a történelem az élet nagy tanítómestere, valóban komoly igazságot hordoz.

A történészek keresztje és kihívása is egyben, hogy mindenki számára érthetővé tegyék azt, amit a történelmi múlt feltárása során megtapasztalnak, kikutatnak és megírnak – fogalmazott az MKPK titkára.

A kétnapos találkozó résztvevői dokumentumfilmek, játékfilmek, irodalmi művek alapján vizsgálták az egyházkép kialakulását, megvitatták az egyházak médiahasználatának kérdéseit, az egyházak oktatásban betöltött szerepét; levéltárosi nézőpontból nyertek betekintést az Egyház történetiségébe. Végül a jezsuita és a pálos rend képviselői foglalták keretbe a találkozó témáját.

A történelem állandó változást jelent. Az, hogy ez a változás milyen fázisokban és képekben jelenik meg a résztvevők számára, a benne szereplők hogyan élik meg ezeket a változásokat, és azok milyen forrásokban maradnak meg az utókor számára, akik aztán értelmezik a rendelkezésre álló adatokat, eltérő lehet. A szervezők – a Nemzeti Kulturális Alap és a META Egyesület – szándéka, hogy az egyháztörténészek találkozóján párbeszéd és együttműködés alakuljon ki, mely e megbeszéléseket követően is folytatódik az egyes tudományterületek művelői között.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria