Adomány gyorsteszteket kapott hajléktalanok és rászorulók szűrésére a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2021. március 5., péntek | 11:48

2,5 millió forint értékben ajánlott fel Covid-antigéngyorstesztet hajléktalan emberek és rászoruló családok számára a Pro Infectologia Alapítvány. Az adományt március 4-én, Budapesten adták át.

Az adományt Szlávik János és Lakatos Botond, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosai, valamint Pataky Zsuzsanna, az alapítvány kurátora adta át Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztosnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének március 4-én, Budapesten.

A járvány február közepe óta újra felerősödött, és éppen a legkiszolgáltatottabbakat hozza kilátástalan helyzetbe. Tombol a koronavírus az utcán és a legszegényebbek körében is, miközben ők azok, akik számára a megfelelő egészségügyi ellátás gyakran elérhetetlen távolságban van. A járvány megállításához azonban őket sem lehet magukra hagyni. A fertőzőképes embereket gyorsan meg kell találni és el kell különíteni. Az alapítvány szakmai tanácsadói, Szlávik János és Lakatos Botond infektológus főorvosok javaslatára döntött úgy, hogy antigénteszteket juttat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

A felajánlott, mindössze tizenöt perces eljárást igénylő antigéngyorstesztekkel részben hajléktalan emberek, részben a rászoruló családok számára is lehetőség nyílik arra, hogy koronavírustesztet végezzenek, és megtudhassák, megfertőződtek-e.

A hagyományos fertőző betegségek jellege az elmúlt években, évtizedekben megváltozott. A tavaly óta zajló világjárvány megerősíti azt a jelenséget, hogy – hazánkban is – megújult, szakmai alapokon nyugvó szemléletváltoztatásra van szüksége a fertőző betegségekkel foglalkozó tudományterületnek, az infektológiának. A Pro Infectologia Alapítványt 2019 áprilisában, egy évvel a világjárvány kitörése előtt alapították azzal a céllal, hogy a fertőző betegségekkel kapcsolatos gyógyítási, kutatási és oktatási tevékenységeket korszerű infektológiai szemlélet jegyében támogassa. Az alapítvány a Covid-19 kapcsán számos módon segítette a Szent László Kórházban dolgozó orvosok és nővérek munkáját.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria