Aláírták az ENSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködését az ukrán menekültekért

Hazai – 2022. november 18., péntek | 11:37

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a Magyarországra érkező, illetve ott tartózkodó ukrajnai menekültek támogatására. A megállapodást a két szervezet képviselői november 15-én írták alá a segélyszervezet budapesti, Batthyány téri központjában.

A karitatív szervezet háromezer hosszú távon Magyarországon maradó menekült beilleszkedését támogatja, és a háború kitörése óta összesen több mint 70 ezer átutazó menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget. A munkát mostantól az ENSZ menekültügyi szervezetének támogatásával folytatják.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatása jelentősen hozzájárul a menekülő emberek ellátásához, a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjának megvalósításához, valamint lehetővé válik a szervezet logisztikai kapacitásainak bővítése, az MMSZ vészhelyzetekben szükséges infrastruktúrájának fejlesztése is.

Az UNHCR támogatásáról ünnepélyes keretek között írt alá megállapodást Roland Schilling, az ENSZ közép-európai képviseletvezetője, valamint Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. A megállapodás aláírásakor jelen volt Muriel Tschopp, az UNHCR regionális operatív vezetője, Solymári Dániel, a segélyszervezet nemzetközi kapcsolataiért felelős vezető és Lázár Alpár forrásszerzésért felelős vezető.

Az UNHCR tapasztalatai alapján életre hívott Blue Dot koncepciója, amelyhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is kapcsolódott a beregsurányi határátkelőnél működő segítőpontjával, szintén támaszt jelenthet az országukat elhagyó ukrán menekültek számára, ugyanis az így megjelölt segítségnyújtási központok olyan biztonságos helyszínek, amelyek a kormány és a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat kiegészítve további biztonsági ellátásokat nyújtanak gyermekek, családok és különleges igénnyel élők számára. Az ENSZ menekültügyi szervezete a karitatív intézmények munkatársaival (szociális munkásokkal, pszichológusokkal, koordinátorokkal) tréningek keretében osztja meg tudásbázisát a még hatékonyabb segítségnyújtás érdekében.

Így a beregsurányi segítőponton az MMSZ nemcsak gyors élelmiszer- és ruhasegéllyel, valamint orvosi ellátással, hanem információkkal, az illetékes szervekkel való egyeztetéssel is igyekszik megkönnyíteni az otthonukat elhagyni kényszerülők helyzetét.

A Magyarországon ideiglenesen letelepedő ukránokat segítő program keretében háromezer menekültet támogat a segélyszervezet. A teljes körű integrációs programban 150 embert segít, akik egy éven át lakhatnak a számukra bérbe vett lakásban, intenzív magyarnyelv-oktatásban részesülnek, az őket kísérő gondozó pedig segít a gyerekek iskolai beiratkozásában, a szükséges iratok beszerzésében, a munkaképes családtagok álláskeresésében. Az UNHCR által is támogatott projekt célja, hogy a családok egy év után képesek legyenek további segítség nélkül gondoskodni önmagukról.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria