Álljunk ki az igazság mellett! – Úrnapja előestéje a pécsi Havas Boldogasszony-templomban

Hazai – 2020. június 18., csütörtök | 9:55

Június 13-án, szombaton fatimai engesztelő imanapot tartottak, amelynek során a világméretű szentségimádáshoz is csatlakoztak a pécsi Havas Boldogasszony-templom hívei.

A szentségimádást követően Máger Róbert irodaigazgató mutatott be szentmisét. A liturgia elején elmondta, minthogy június 13-án Páduai Szent Antalra emlékezik az Egyház, a szentmisét az ő tiszteletére mutatja be, és hálával ajánlja fel. „Van okunk arra, hogy hálát adjunk, köszönetet mondjunk a Istennek az elmúlt időszakban tapasztalt szeretetéért, amellyel elhalmoz bennünket.”

Az egyik legnépszerűbb szent Páduai Szent Antal. A legtöbb templomban találkozhatunk szobrával vagy képével, ahogy egyik karjában a kis Jézust tartja; mellette megjelenik a liliom, amely a tisztaság, az Istennek szenteltség, a szüzesség szimbóluma. A keresztény nép úgy tartja, hogy mindig kérheti az ő közbenjárását – emlékeztetett az irodaigazgató.

Szent Antal beszédeiből mindig Isten szeretete sugárzott a hallgatóság felé, Isten igéjét kívánta eljuttatni az emberekhez a legközérthetőbb módon. Nem véletlenül nevezte őt IX. Gergely pápa a Szentírás szekrényének. Egész életében a hittől, az Egyháztól eltávolodott emberek megtérítésén fáradozott, hogy újra Isten felé fordítsák a szívüket. Szent Antal tökéletesen megvalósította azt, amiről a mai evangélium is szól (Mt 5,33–37) – hangsúlyozta a szentmise szónoka, idézve a bibliai szakaszból: „Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.” Isten szeretete megköveteli tőlünk az igazság melletti kiállást. Mindenkinek a maga eszközeivel, a saját életállapotában kell ezt megvalósítania, az evangélium befogadása ugyanis nem csupán egyesek kiváltsága. Jézus mindnyájunkat arra hív, hogy kövessük, fogadjuk be szavát, és merjünk kiállni az igazság mellett.

Az irodaigazgató a másnapi ünnepre, úrnapjára utalva Páduai Szent Antal egyik legendájának felelevenítésével zárta prédikációját. Egyszer rendkívüli csoda történt Antallal: egy eretnek, aki tagadta Krisztus valóságos jelenlétét az Eucharisztiában, azt mondta, hogy addig nem hisz az eucharisztikus Istenben, ameddig a szamara le nem térdel az Oltáriszentség előtt. Néhány nappal később Antal egy beteghez vitte a legméltóságosabb Oltáriszentséget, és találkozott e gúnyolódó emberrel, akinek az öszvére ebben a pillanatban hirtelen két első lábára ereszkedett, és meghajtotta fejét a Szentség előtt.

Páduai Szent Antal élete során nagy erénnyel védelmezte az igaz hitet és az Eucharisztiába vetett hitét, ezért bátran kövessük őt, mert így lépünk Krisztus útjára. Kérjük, hogy gondolkodásunkban, beszédünkben és cselekedeteinkben mi is az evangélium emberei tudjunk lenni, őszintén és bátran kiállva minden élethelyzetben az igazság mellett! – buzdított Máger Róbert.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria