Álomfejtés, kvíz és irodalmi séta – Nyílt napot tartott a Pázmány Szenior Egyetem

Hazai – 2022. május 27., péntek | 16:49

A Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) május 23-án nyílt napot tartott. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (PPKE BTK) 2014 óta működő szenior egyetem többnyire 60 éven felüli törzsközönségén túl számos újabb érdeklődő látogatott el a rendezvényre.

A program az Ókori álomfejtés kezdőknek és haladóknak című, jó hangulatú előadással kezdődött, melyet Kőszeghy Miklós ókortörténész, a BTK tanára tartott.

Az előadással párhuzamosan indult az irodalmi városnéző séta a Józsefvárosban, Radvánszky Anikó irodalmár, a BTK tanára vezetésével. A több mint harminc fős csapat a Mikszáth tér közvetlen környékét járta be, amely nagyon gazdag irodalomtörténeti emlékekben. Például a kar képzési helyszínéül szolgáló Sophianum – a PSZE otthona – épületének helyén korábban állt házban lakott Mikszáth Kálmán.

A nyílt nap keretében korábbi előadások videofelvételeit is meg lehetett tekinteni.

Az irodalmi séta és a történelmi előadás után sokan szívesen maradtak még a kávézóban rendezett kvízjátékon. Három témakörben – irodalom, történelem és művészettörténet – lehetett játszani. Az okostelefonos aplikációval lebonyolított játékot a szeniorok nagyon megkedvelték.

Az információs pultnál az érdeklődők tájékoztatást kaptak a PSZE új őszi kurzusairól:
– „Európa köldökén” (Közép-Európa mint történelmi és kulturális konstrukció);
– Róma: művészet az örök városban;
– Jeruzsálem – a szent város története a kezdetektől napjainkig;
– Ki az elkövető? Mi a bűne? (A detektívtörténet alakváltozatai a ponyvától a szépirodalomig);
– A vallásosság ereje. Az elnyomás és a megküzdés emlékezete (1945–1989).

A PSZE nyílt napján megjelent érdeklődők nagy száma azzal a reménnyel tölti el a szervezőket, hogy az őszi kurzusokon folytatódik az elmúlt évek trendje: 7 év alatt 14 szemeszterben 85 kurzus valósult meg, amelyek közel 865 előadásán több mint négyezer szenior hallgató vett részt.

A korábbi kurzusokon részt vevők aktivitása és a nyílt napon megjelentek élénk érdeklődése igazolta Ferenc pápa gondolatát: „Az öregkor hivatás. Nem jött még el az ideje annak, hogy behúzzuk az evezőket a csónakba.”

Részletes információk a PSZE-ről a PPKE BTK honlapján érhetők el.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria