Alsószentivánra zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatói

Hazai – 2019. szeptember 17., kedd | 20:59

Gyönyörű nyárutói időben találkoztak a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatói az Fejér megyei Alsószentivánon szeptember 13-án. A Varga László kaposvári megyéspüspökkel ünnepelt szentmisét és a zarándoklatot egymásért, a tanítványokért és az új tanévért ajánlották fel.

Varga László püspököt Helter István püspöki biztos köszöntötte a szentmise elején, mely az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Iskola Veni Sanctéja is volt egyben. 

Szűz Mária és Jézus kapcsolata több a hagyományos anya–gyermek kapcsolatnál – mutatott rá homíliájában a kaposvári főpásztor. – Mária kapcsolata Jézussal az Istennel való kapcsolat példája is. Pál apostol tanítását („Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok”) elmondhatta magáról Mária is. Jézus követését, az Istennel fönnálló kapcsolat kiteljesedését pedig a hitünk jelenti. Benne van az elfogadás, az engedelmesség, a bizalom és a remény a mindennél nagyobb, segítő és szabadító Isten iránt.

Mária végig kitartott Fia mellett. Amikor Jézus megszületett, már találkozott Isten kiszolgáltatott állapotával. A tanítványokban csak a csodatévő, mindenható Isten képe élt, ezért sokkolta őket, amikor Mesterüket a keresztre feszítéskor kiszolgáltatott állapotban látták. Mária azonban már megélte Isten kiszolgáltatott állapotát, kitartott Fia mellett a végsőkig, mert hitte, tudta, hogy Jézus fel fog támadni – hangsúlyozta Varga László.

Majd a hit lépcsőfokairól beszélt: A hitnek vannak fokozatai. A hittanórákon megtanuljuk a hittételeket, hirdetjük, megvalljuk ezeket, ez az első lépcsőfok, a tanult hit. Magasabb lépcsőfok, amikor a hitünket már át is tudjuk élni, elfogadjuk bensőnkben is igazságát. A végső fokozat azonban a ráhangoló hit, amikor rábízzuk életünket Istenre, s elfogadjuk útmutatását. Nemcsak akkor, amikor jól megy a sorunk, hanem akkor is, amikor reménytelennek érezzük helyzetünket.

A Jézushoz vezető út a szeretet, Jézust azok szeretik igazán, akik tanítását életre váltják. Jézus a szeretet új parancsát tanította meg nekünk. A szeretet nem keres kibúvókat, mindig készen áll mások szolgálatára – hangsúlyozta a szónok. – Jézus iránti szeretetünkkel az Atyához kapcsolódunk. Erre mutat példát számunkra égi édesanyánk is, s nekünk, akik ezen a fatimai kegyhelyen Máriához zarándokoltunk, ezt a példát kell követnünk. Aki Jézus követésére vállalkozik, annak az egyetlen törvénye a szeretet: Jézustól kapjuk az első szeretetet, hogy azt másokkal is közöljük. Az ő szeretete termékeny talajjá formál minket. Ezen a talajon Jézus bátran új növényeket ültethet, amelyek hatványozottan meghozzák gyümölcseiket – ehhez azonban rá kell bíznunk magunkat Istenre.

A szentmise végi körmenetben a helyi katolikus iskola tanulói is elkísérték a Fatimai Szűz szobrát. A liturgiát szentségimádás követte. 

Szöveg és fotó: Kiss Attila igazgató

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria