Átadták az Egri Érsek Bora 2021 elismeréseket

Hazai – 2021. július 20., kedd | 18:32

Hagyományosan május végén, Szent I. Orbán pápa ünnepéhez kapcsolódva mutatják be az Egri Érsek Bora címet elnyert borokat Egerben. Idén a járványhelyzet miatt július 20-án derült ki az Érseki Pincerendszerben tartott ünnepségen, hogy mely termelők palackjaira kerülhet rá az elismerést jelentő címke.

Először 2015-ben választották ki az Egri Érsek Borait, többlépcsős bírálatot követően, az Egri Főegyházmegye területén fekvő öt borvidékek borai közül.

Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszöntőjében hangsúlyozta:

minden esztendőnek megvan a maga különlegessége, idén ez a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Az eucharisztia, a szentmise elengedhetetlen része a bor – a búzából készült kenyér és a miséző pap jelenléte mellett. Hozzátette: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pedig az Oltáriszentség tiszteletének elmélyítését szolgálja.

Az általános helynök köszönetet mondott a szervezőknek és a termelőknek, valamint a kiválasztást segítő Gál Lajos borásznak, aki elmondta: a hegyközségek küldik a borokat, amelyek közül a Ternyák Csaba egri érsek vezette 9 tagú bírálótestület választ.

Mint mondta, nincsenek megkötések, csak a bor számít; vakon kóstolják és úgy döntenek. Az Egri Érsek Miseborát természetesen a főpásztor maga választja ki. A tokaji Péter Pincészet többször volt már eredményes 2015 óta, most a Tokaji Kabar 2017 borra esett az érsek választása.

Péter Ákos, a Péter Pincészet borásza úgy fogalmazott:

legfontosabb a minőség, az odafigyelés és az alázat a borkészítés minden fázisában.

A borász elárulta még: számos pozitív visszajelzést hozott nekik a piacról, a fogyasztók részéről az, hogy egyes boraik megkapták az elismerést.

A borászatok képviselői oklevelet kaptak arról, hogy boraik elnyerték az Egri Érsek Bora 2021 megtisztelő címet, és a palackokon körcímkén is feltüntethetik ezt.

A díjazottak listáját ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria