Átadták a felújított fülöpi katolikus iskolát

Hazai – 2018. december 2., vasárnap | 17:33

November 30-án adták át a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola felújított épületét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházmegyei fenntartású iskola tornatermében megtartott átadási ünnepségen részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tasó László országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Hutóczki Péter, Fülöp polgármestere, Popovics Ferencné, az iskola igazgatója, Molnár Katalin, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) főigazgatója, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, a testvérintézmények vezetői, a környező települések polgármesterei, vallási felekezetek helyi képviselői, az önkormányzati képviselő-testület tagjai, az állami támogatásból elért energetikai beruházásban részt vevő tervező és kivitelező cégek képviselői, valamint az iskola tanulói és szülői közössége.

Az iskola energetikai megújulása 104 millió forintos európai uniós és állami forrásból valósult meg. Soltész Miklós államtitkár az ünnepségen a kormány további 156 millió forintnyi támogatásáról biztosította az iskolát.

Popovics Ferencné, az iskola igazgatója köszönetét fejezte ki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, hogy három évvel ezelőtt befogadta az iskolát annak ellenére, hogy a tanulók több mint 70 százaléka hátrányos helyzetű. Azóta a legnagyobb fejlődést a lelki élet terén látja az igazgató, hiszen közösen imádkoznak, templomba járnak, valamint a lelkiségnek köszönhetően a kommunikáció is megváltozott a szülők és tanárok között.

Soltész Miklós államtitkár beszédében az iskola védőszentje, Néri Szent Fülöp életéből emelt ki két tanulságos történetet. Egy alkalommal Fülöp atyával egy fiatalember beszélgetett, aki nagy elégedettséggel osztotta meg tanulmányi sikereit. Fülöp atya megdicsérte őt, majd felsorolta neki a további előmeneteli lehetőségeket, majd megkérdezte: „és azután?” Fülöp atya itt Jézus Krisztus tanításának befogadására gondolt. Másik történet szerint Fülöp atya egy megbízatást kapott. Elöljárói kérésére egy szentnek tartott apáca természetfölötti képességeit kellett megvizsgálnia. Amikor Fülöp atya megérkezett hozzá, megkérte, hogy segítsen lehúzni a sáros csizmáját. Az apáca ezt felháborodva visszautasította, mondván, nem kérhet tőle ilyen alantas dolgot. Fülöp atya ezzel a vizsgálódást be is fejezte, és elöljáróinak azt a választ adta, hogy az apácában nincs alázat, tehát nagyon távol áll Istentől.

Az államtitkár rámutatott: sok esetben számokkal mérik az iskolák erejét, minőségét, de a tanításból nem lehet kihagyni a nevelést. Az, amit egy felekezeti iskola az alázatra, a keresztény értékekre, a nemzet szeretetére való nevelésben ad, számokban nem mérhető, eredménye csak később látszik, de ezen fog múlni a magyar emberek jövője. Ehhez a kormány csak a kereteket tudja hozzátenni.

Az iskolazászló megáldásával zárták az ünnepséget. Palánki Ferenc megyéspüspök a szertartás előtt azt hangsúlyozta, merjünk növekedni, ami a kicsiny településen az összefogás eredményeként valósulhat meg. Ha mindenki hozzáteszi a közösség építéséhez a maga talentumát, akkor csodálatos dolgok valósulnak meg. Elmondta, jó döntés volt az iskola átvétele, hiszen ennek eredményeként született meg a lehetőség, hogy e kicsi községben hitben, szeretetben fejlődhessenek, nevelkedhessenek a diákok.

Majd a fiatalokról szóló római püspöki szinódus egyik fontos üzenetéről, a fiatalok kíséréséről beszélt a megyéspüspök. Elmondta, kísérni, segíteni kell a fiatalokat a növekedésben, és abban, hogy felelős, életre szóló döntéseket hozzanak. Ennek vannak külső és belső tényezői, de az igazi értéket a belső növekedés jelenti.

Végül a főpásztor köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, az államnak az eddigi és a következő időszakban megvalósuló beruházás támogatásáért.

A műsorban közreműködtek az egyeki Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zeneművészeti tanszakának pedagógusai, a helyi iskola tanárai, diákjai és néptánccsoportja.

Az ünnepségről a tudósítás teljes terjedelemben ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria