Átadták a magyar szentek és boldogok emlékművét Kaposfüreden

Hazai – 2019. október 8., kedd | 13:41

Október 6-án Varga László kaposvári megyéspüspök megáldotta a magyar szentek és boldogok emlékművét a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templom kertjében.

A 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült, mintegy öt méter magas emlékmű tetején egy másfél méter átmérőjű márványkorong található, mely az Eucharisztiát szimbolizálja. A feltámadt Jézus szintén márványból készült alakja mögött található gránitsztéléken olvashatóak a magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok nevei.

Az elsőáldozással egybekötött búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök, Tomanek Péter kaposfüredi plébános és Koszoru Péter káplán közösen mutatta be.

A főpásztor homíliájában az életszentségről beszélt: „Isten akarata az, hogy mindnyájan szentek legyünk. A szentek azok, akik megértették a szeretetet, befogadták, s az életüket szeretetválasszá tették. Egész életükben azon dolgoztak, hogy válaszoljanak Isten irántunk való szeretetére. Mivel Isten láthatatlan, erre a szeretetre akkor tudunk igazán válaszolni, ha szeretjük a láthatót: szeretjük a családunkat, a ránk bízottakat, az embertársainkat, s ebben a szeretetben elmehetünk egészen odáig, hogy az ellenségeinket is.”

A szentmisét követően a templomkertben folytatódott az ünnepség, ahol Szita Károly, Kaposvár polgármestere szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve: „Forduljunk bizalommal a szentekhez, mert annál nagyobb biztonság nem létezik, mint mikor az égiek óvnak és védelmeznek mindnyájunkat.” Nagy Attila, a kaposfüredi részönkormányzat elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a szoborkompozíció ötletgazdájának, Sámoly Ferencnek, majd az alkotó, Kling József szobrászművész munkáját méltatta. „Mindannyian büszkék lehetünk erre a műre, hisz ilyen jellegű alkotás tudomásunk szerint nincs még egy az országban” – hangsúlyozta a településvezető.

A magyar szentek és boldogok emlékművet Varga László püspök áldotta meg, majd Tomanek Péter, Szita Károly és Nagy Attila közösen leplezték le.

A teljes tudósítás ITT olvasható el.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria