Átadták a Máltai Szeretetszolgálat játszóterét Tatabányán

Hazai – 2020. szeptember 17., csütörtök | 15:42

Szeptember 15-én felavatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tatabányai Hatos telepi közösségi háza mögött kialakított játszóteret és sportpályát. Az új létesítmény alig két hónap alatt, csaknem negyvenmillió forintból épült meg az önkormányzat és a Bridgestone Tatabánya Kft. támogatásával.

Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat modellprogramjának ügyvezetője köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: amikor csaknem két évtizeddel ezelőtt a szegregátumokban és a leszakadó településeken elkezdődtek a felzárkózást segítő programok, senki nem gondolt volna arra, hogy 2020-ban még egy játszótér átadására is sor kerülhet a tatabányai Hatos telepen.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, ismerősök és barátok közé érkezett ide, pedig alig egy évvel ezelőtt járt a telepen először. Bár csak néhány utcára innen született, nem ismerte a Hatos telep körülményeit, nem tudta, az itt lakó emberek milyen életfeltételek mellett élnek, a gyerekek milyen helyeken játszanak. Meglepődve fedezte fel a szomszéd utcában a gazzal benőtt ódivatú játszóteret, amit először átfestéssel terveztek felújítani, de hamar kiderült, hogy a negyvenéves játszótér már semmilyen korszerű európai uniós biztonsági előírásnak nem felelne meg.

„A Máltai Szeretetszolgálat itteni munkáját és az önkormányzathoz tartozó telepi iskolák és óvodák nevelési gondjait és problémáit megismerve jött a gondolat, hogy ezen a bozótos, semmire nem használt önkormányzati területen egy csodálatos játszóteret hozzunk létre, amit a későbbiekben a szeretetszolgálat felügyel majd. Ennek a beruházásnak bárhol örültek volna Tatabányán, de az itteni kisgyerekeknek azért is fontos, mert készségeiket fejleszti, segít a beilleszkedésükben, és olyan élményeket ad, ami megkönnyíti az elindulásukat az iskolába is” – mondta Szücsné Posztovics Ilona.

A Bridgestone Tatabánya Kft. a polgármester asszony első kérésére igent mondott a beruházás támogatására. „Szülőként tudjuk, mennyire fontos, hogy ahol gyermekek laknak, ott legyen játszótér, ahol ki tudnak kapcsolódni, és ahol a felnőttek időt tudnak egymással tölteni. A Bridgestone szellemiségében központi szerepet kapott a társadalom szolgálata” – mondta Topolcsik Melinda, a cég ügyvezetője.

A játszóteret és mellette található sportpályát a Kompan vállalat építette. A munka során szempont volt, hogy a különböző korú gyerekek mind találjanak kedvükre való elfoglaltságot. Került ide olyan eszköz, ami már akár egyéves kortól is használható, de a kamaszokról sem feledkeztek meg: náluk minden bizonnyal a foci- és kosárlabdapálya viszi majd a prímet.

Mindössze két hónap kellett a megvalósításhoz, a tereprendezéshez és ahhoz, hogy a dán pszichológiai és pedagógiai központban gyermeklélektani és mozgásfejlődési szakemberek által elemzett, majd gyermekek által tesztelt játékokat végre használatba vehesse a Hatos telepi 66 óvodás és 111 iskolás. A tervek szerint a következő télen szánkódombot is kialakítanak.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria