Átadták a Szent Gellért-díjakat a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2018. június 25., hétfő | 12:05

A Szombathelyi Egyházmegyében ketten részesültek az elismerésben, amelyet az egyházmegyei oktató-nevelő intézmények pedagógusainak, dolgozóinak tartott év végi köszöntőn adtak át június 22-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Már hagyomány, hogy a tanév végén a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő oktató-nevelő munkát végző intézmények dolgozói találkozót tartanak. Köszöntőjében Székely János megyéspüspök kiemelte: a pedagógus – a szó görög jelentését alapul véve – olyan személy, aki a gyermekeket vezeti. Egy katolikus iskolában az élet forrásához, a Teremtőhöz vezetik a gyermekeket. Hozzá, aki a gyermekeket alkotta, az életük igazi titkához. De a pedagógus erkölcsi értékeket is megmutat a gyermekeknek, átvállalva ezt a feladatot sok esetben a családtól, és fontos, hogy a pedagógusok segítsék a gyerekeket elindulni az élet útján.

Minden évben ezen az ünnepi évzárón adják át az egyházmegyében a Szent Gellért-díjat, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus köznevelésben végzett kiemelkedő munka elismerésére. A kitüntetés következetes, kitartó, színvonalas nevelő-oktató munkáért, illetve annak segítéséért adható olyan személynek, aki szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését. 

A Szombathelyi Egyházmegyében idén ketten vehették át ezt a fenntartó által adományozott elismerést. Szele Zsolt, a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola gazdasági vezetője a Szent Gellért-díj ezüst fokozatában részesült. Iszak Ferencné, a szombathelyi Brenner János Nevelési Központ nyugdíjba vonuló matematika–fizika–technika szakos általános iskolai tanára, az osztályfőnöki munkaközösség vezetője pedig a Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült. Az elismeréseket Székely János megyéspüspöktől vehették át.

Iszak Ferencné, Gizella a Vas megyei Pecölben született és ott is töltötte gyermekkorát. Középiskolai tanulmányait a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium matematika–fizika tagozatán folytatta. Az érettségit követően a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán szerezte meg tanári diplomáját 1977-ben, majd később technika szakos tanári diplomát is szerzett. Pedagógus pályafutását a kővágóörsi általános iskolában kezdte, majd a szombathelyi Dózsa György Általános Iskolában folytatta. Az iskola megszűnését követően két évig a szombathely-oladi általános iskolában dolgozott.

1997. augusztus 1-jétől a Püspöki Általános Iskola (a későbbi Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium) tanára Szombathelyen. Kiemelkedő szakmai munkája, nagy tapasztalata miatt azonnal munkaközösség-vezetői megbízatást kapott, ezt a munkát 21 éve végzi töretlen lelkesedéssel. Rendszeresen szervezte az iskolanapok, diáknapok programjait, a diákok látókörét bővítő előadásokat, bemutatókat. Aktívan részt vett az iskola stratégiai dokumentumainak elkészítésében, a tanév programjainak előkészítésében. Munkájával formálta az iskola arculatát, segítette hagyományainak kialakítását. Munkaközösség-vezetőként pedagógus társaihoz is elfogadóan, segítőkészen viszonyult. Határozott véleményével, mindig a jóra törekvésével erősítette a közösség összetartozását. Az oktatás mellett nagy figyelmet fordított a diákok személyiségének formálására, amelyet osztályfőnökként is precízen végzett. Keresztény, katolikus szellemben nevelte tanítványait, életvitelével példát mutatva.

Gizella iskolai munkája mellett családanyai teendőit is példamutatóan végezte és végzi ma is. Négy gyermeke mindig számíthat bölcs tanácsaira, gyakorlati segítségére. Katolikus hite segíti abban, hogy munkáját a mai napig kiemelkedő teherbírással, a közösséget segítve végezze.

Szele Zsolt a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola gazdasági vezetője, az iskola 1994-es megalakulása óta, közel negyed évszázada végzi tevékenységét. Korábban plébániai munkatárs és hitoktató volt, hosszú ideje lelkipásztori kisegítő szolgálatot is végez a Celldömölkhöz tartozó fíliákban. Ifjúként a cserkészcsapat parancsnoka és a helyi katolikus ifjúsági közösség meghatározó tagja volt.

Az iskolában végzett munkáját mindig a lelkiismeretesség, pontosság jellemzi. Szakmai tudására bátran lehet alapozni, segítőkészen támogatja az iskola vezetését. Feladatait maximális körültekintéssel és precizitással, legjobb tudása szerint végzi, és arra törekszik, hogy az intézmény a legideálisabb gazdasági körülmények között működhessen. Az anyagiak felelősségteljes kezelése, kötelességeinek lelkiismeretes elvégzése által megbízható, gondos sáfára az iskola gazdasági javainak. Munkáját megfontoltság és komolyság jellemzi, ugyanakkor humoros, vidám egyénisége miatt mindenki nagyon kedveli. A gazdasági tevékenységek mellett odafigyel a diákok nevelésére is a mindennapi találkozások alkalmával. Nemcsak szakmai, de emberi értékei is az iskola szellemiségét szolgálják. Hiteles keresztény élete mind a kollégák, mind a diákok előtt példaértékű. Feleségével öt gyermeket nevelnek, és harmonikus keresztény házasságban élnek. Egész családja tevékenyen részt vállal az egyházközség életében. Gyermekeit példás keresztény édesapaként, odaadó szeretettel neveli.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria