Az alapítókra emlékeztek a Katolikus Szeretetszolgálat bakonyszücsi rehabilitációs otthonában

Hazai – 2021. szeptember 28., kedd | 15:10

A Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonának alapítóira emlékeztek szeptember 23-án Bakonyszücsön. Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai szakpszichológus és Rajczi Pál kanonok-plébános országosan is egyedülálló intézményt hozott létre 1989-ben a bakonyi településen.

Az alapítokról való megemlékezés jegyében Udvardy György veszprémi érsek hálaadó szentmisét mutatott be a bakonyszücsi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban. A szertartáson Tornavölgyi Krisztián érsekségi irodaigazgató és a községben is szolgáló ugodi plébános, Halmágyi Zoltán koncelebrált.

A főpásztor a szentmisét a településen működő, országosan is egyedülálló Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonát megálmodó Bakos-Tóth Márta klinikai szakpszichológus és Rajczi Pál kanonok-plébános lelki üdvéért ajánlotta fel.

Azt ünnepeljük, azért adunk hálát, hogy Isten mindig támaszt olyan embereket, akik a legkisebbekkel való törődést, a betegek szolgálatát krisztusi módon teszik. Az ő tevékenységük, lelkesedésük, személyiségük titka – vagyis az, hogy ismerik Krisztust, és úgy akarnak élni, mint Krisztus – teszi alkalmassá őket arra, hogy oly módon tegyék jelenvalóvá Isten szeretetét a krisztusi gesztusok által, ami prófétai, ami vonzó, ami reménykeltő, ami az életet éltető – fogalmazott homíliájában a veszprémi főpásztor.

A szentmisét követően a két alapító bronzportréjának felavatásával és megáldásával folytatódott az ünnep. Az alapítók  tiszteletére készített domborműveket a Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonának falán helyezték el.

A gyógyulás nem valósulhat meg lelki rehabilitáció nélkül. Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai szakpszichológus és Rajczi Pál atya felismerték, hogy a kezeléseken túl a teljes gyógyuláshoz szükséges a mentális gyógyulás is – fogalmazott beszédében Forsthoffer Erzsébet, az otthon igazgatója.

Az intézményvezető az ünnepség után a bakonyszücsi otthonról nyilatkozva ismertette: az ország minden területéről ide érkező felnőttek, illetve iskolai szünetekben családok 8–10 napos terápiás ciklusban vesznek részt; külső megbízott terapeuták – zeneterapeuta, pszichológus, gyógytestnevelő, kézműves szakember – segítik lelki megerősödésüket, azáltal, hogy örömökhöz, élményekhez juthatnak.

A bakonyszücsi intézményt 2020 óta a Katolikus Szeretetszolgálat tartja fenn.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria