Az algyői és a móravárosi templomban is a félidőhöz közelítenek a felújítási munkálatok

Hazai – 2021. december 15., szerda | 9:00

A templomfelújítási programban összesen 1800 templom újul meg országszerte. A Szeged-Csanádi Egyházmegye mintegy 700 millió forintot nyert erre a célra, így számos településén fejlesztik a templomokat. Az algyői Szent Anna-templom és a móravárosi Szent Kereszt-templom felújítására is sikeres pályázatot nyújtottak be, így most 15–15 millió forintból zajlik a fejlesztés mindkét helyszínen.

A két egyházközség plébánosa, Fazakas Attila elmondta, a munkavégzés Algyőn és Szeged-Móravároson is november végén indult.

Algyőn a templom Tisza felőli részén verték le a vakolatot, most a bádogosmunkálatok és a visszajavítás zajlik, valamint a falból is mintát vettek a szakemberek, akik az alapján speciális szellőzővakolatot készítenek majd. Emellett a belső térben is elkezdődött a beázott fal kijavítása. Jelenleg körülbelül 50 százalékos az elkészültség, a fagytól függ, hogy mikorra tudjuk befejezni – osztotta meg a részleteket a plébános.

Móravároson főként a nyílászárókat cserélik ki három körben: elsőként a templomhoz kapcsolódó sekrestye ablakát karácsonyig, míg a templom maga januárban kap új nyílászárókat. – Emellett itt a fűtést is korszerűsítjük. Bár régóta van padfűtés a templomban, de az nem elég hatékony, így befúvós rendszert építünk ki, amellyel nemcsak fűteni, hanem nyáron szükség esetén hűteni is tudunk majd – magyarázta Fazakas Attila. Megjegyezte, az összegből el­végzik még a templom lábazatának renoválását is.

Lenne még feladat mindkét helyszínen, de forráshiány miatt egyelőre több munka is várat magára. Algyőn például a külső homlokzat renoválása a falu felőli oldalon, míg a belső térben a fűtéskorszerűsítésre, a padlózat cseréjére és a festésre lenne szükség. Móravároson a tetőszerkezetet kellene megújítani, azt követően pedig napelemeket tennének a tetőre, hogy csökkentsék a költségeket.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria