Az ásotthalmi Gárgyán-erdőben avatták fel az eucharisztikus kongresszus utolsó emlékkeresztjét

Hazai – 2021. október 4., hétfő | 12:16

Emlékkeresztet helyezett el a Délalföldi Erdészeti Zrt. az ásotthalmi Gárgyán-erdőben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére, amit szeptember 30-án avattak fel.

Az országban összesen huszonegy keresztet állítottak az erdészetek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére, az utolsót az ásotthalmi Gárgyán-erdőben, amire az ünnepség végén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kérte Isten áldását.

Az ásotthalmi Gárgyán-erdőben, a pihenőhely mellett állították fel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére elkészült utolsó emlékkeresztet. Az átadóünnepségen Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Babits Mihály szavaival köszöntötte a résztvevőket: „Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani.” Majd így folytatta: minden felállított kereszt jelzi azonosulásunkat őseink hitével. Ez az erő lehetővé tette, hogy képesek voltunk megújulni és gazdagítani Európát. Erre az életerőre most is szükség van, mert a keresztállítás mostanában Európában nem divat. Ezekben a napokban az ország huszonegy pontján emeltek keresztet az erdészek. Legyenek ezek az élet fái – fogalmazott, és azzal zárta beszédét, örül, hogy itt lehet az utolsó kereszt felállításán és megszentelésén.

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Ásotthalom múltját és Kiss Ferenc erdőmérnök munkásságát, az elsivatagosodás ellen vívott harcát méltatta.

Az erdészek reményei szerint ezek a keresztek a teremtő és a teremtett világ találkozásának a helyszínei, zarándoklatok célpontjai lesznek majd. Kívánom, hogy ez kereszt hirdesse évszázadokon át az eucharisztikus kongresszus jelmondatát: „Minden forrásom belőled fakad.”

Ez az esemény, aminek most tanúi vagyunk, hogy egy erdőben egy kereszt körül állunk, erre kétezer évvel ezelőtt azt hitték volna, hogy egy kivégzés. Kétezer év óta és alatt sok értékes üzenet szimbólumává vált a kereszt. A kereszt az erdőben a természet templomában több dologra figyelmeztet. A függőleges része az ember és a teremtő közötti kapcsolatot, a vízszintes a harmonikus kapcsolatot jelenti a teremtett világ és az ember, valamit ember és ember között. Ez a kereszt nem csak a kongresszusnak, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállításnak is emléket állít – jelentette ki Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, és az ünnepség végén Isten áldását kérte a kereszt és a jelenlévők mellett mindenkire, aki a természet templomába jön kirándulni, vagy ott dolgozik.

Forrás: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria