Az édesapákért zarándokoltak több tízezren a Mária Úton

Hazai – 2019. augusztus 26., hétfő | 16:29

A Mária Út Egyesület szervezésében keltek útra augusztus 24-én az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap résztvevői, szerte a Kárpát-medencében. Fiatalok és idősek, apák, nagyapák, sőt dédapák és gyermekek élték meg a lelkiségi út élményét.

A rövid, kifejezetten kisgyermekes családoknak szervezett „babakocsis” szakaszok mellett igazi, komoly fizikai kihívást jelentő 60 kilométeres zarándokszakaszok teljesítésére is sokan vállalkoztak.

A gyalogos zarándoklatok mellett a régió több részén lehetet kipróbálni az evezős, kerékpáros, futó és lovas zarándoklást. Az apákért meghirdetett zarándoklathoz csatlakoztak a ferencesek is, az első hazai biciklis ferences zarándoklattal. A zarándoknapon 13 órakor minden zarándokszakaszon felhangzott az Úrangyala imádság, ezzel is jelezve, hogy aki útra kel – mindegy milyen formában, vagy távon –, az az Atyához tart.

A zarándoklatokkal érintett települések sokasága imádságos szeretettel fogadta az úton lévőket. Voltak települések, ahol énekelve, frissen készült házi finomságokkal, másutt koncerttel, néhol a helyi óvodások meglepetésével várták az érkezőket, bizonyítva, hogy milyen közösségépítő ereje van a zarándoklásnak.

A több mint tizenháromezer résztvevő közül sokan gyermekként vettek részt; azért jöttek, hogy hálát adjanak édesapjukért. Sokan apaként jöttek el a zarándoklatra, azért, hogy megújuljanak, új erőt merítsenek a hétköznapokhoz, a neveléshez. Nagyon sok „jövőbeni” apa csatlakozott a zarándoklathoz. Sokan tettek tanúbizonyságot amellett, hogy a zarándoknap meghívta őket az apaszerep elvállalására.

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár a zarándoknapra írt üzenetében kiemelte: „Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap egy olyan nemes kezdeményezés, amely összefogja és megszólítja a magyar embereket és családokat nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl is.”

Forrás és fotó: Mária Út Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria