Az egész anyagi világ Isten szeretetnyelve – Természet-rajz címmel nyílt kiállítás Győrben

Hazai – 2022. október 14., péntek | 15:29

Október 10-én nyílt meg a Győri Egyházmegye és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda szervezésében megvalósult Természet-rajz című kiállítás a Triangulum Galériában. A Prohászka-iskola diákjai képzőművészeti tárlatukkal idén már második alkalommal tisztelegnek teremtett világunk szépségei előtt.

Az iskolaközpontban hagyományosan október elején emlékeznek meg névadójukról, Prohászka Ottokár püspökről, a tudósról, költőről és szépíróról, aki október 10-én ünnepelte földi születésnapját. Ezen a napon az iskola közössége évről évre természettudományos programokon vesz részt.

A Természet-rajz című tárlat alkotásai a teremtett világ szépsége, Isten alkotásának nagyszerűsége előtt tisztelegnek. Témájukat tekintve szerepelnek a válogatásban tájképek, tanulmányképek fákról és növényekről, valamint az ősz szépségét bemutató munkák. Az alkalmazott technikában az egyszerű toll- és ceruzarajztól, az akvarell- és fedőfestékkel készült képeken át a sokszorosított grafikáig terjed a művek sokszínűsége.

Nagy Csaba, az intézmény igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a tárlat igazi letéteményese annak, hogy a tanárok és a diákok fáradozása nem eredménytelen, az iskolában folyó munka meghozza gyümölcsét.

A Prohászka-napon átadták az új óvodakertet is, október 11-én pedig püspöki szentmisével és természettudományos előadásokkal emlékeztek meg az intézmény névadójáról.

A gimnázium növendékeinek tárlatát Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ igazgatója nyitotta meg a Triangulum Galériában. Beszédében elmondta, a prohászkás diákok alkotásaikkal megmutatták, hogy fantáziájuk és kreativitásuk mellett a művészet iránti alázat is megvan bennük.

A képeken tapintható a természettel, a teremtett világgal való kapcsolatuk – mutatott rá az igazgató. – Így akarva-akaratlanul is továbbviszik a nemrég ünnepelt Szent Ferenc természet iránti szeretetét és a teremtett világhoz fűződő bensőséges kapcsolatát. 

Szent Ferenc természethez fűződő különleges viszonyát egy kevéssé ismert történettel is illusztrálta Nemes Gábor Celanói Tamás, Szent Ferenc életrajzírója sorait idézve. Utalt továbbá Ferenc pápa teremtésvédelemről szóló Laudato si’ kezdetű enciklikájára, amelyben a Szentatya kifejti, hogy az ember képes környezetének megvédésére:

Annak hangsúlyozása, hogy az ember Isten képmása, nem feledtetheti, hogy minden teremtménynek megvan a maga szerepe, és egyik sem felesleges. Az egész anyagi világ Isten szeretetnyelve, irántunk érzett mérhetetlen szeretetéről beszél. A talaj, a víz, a hegyek minden Isten simogatása.”

Istenhez fűző személyes barátságunk története mindig konkrét földrajzi térben zajlik, amely egyedülálló személyes jellé válik, és mindannyian őrzünk emlékezetünkben olyan helyeket, amelyekre visszaemlékezve azok nagyon jó hatással vannak ránk. Ha valaki hegyek között nőtt fel, vagy gyermekként leült a patak mellé inni, vagy lakónegyedének egyik terén játszott, amikor visszatér ezekre a helyekre, késztetést érez, hogy visszatérjen régi önmagához. A diákok pont ezt tették: a művészet nyelvén elvittek minket ezekre a helyekre – mutatott rá a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ vezetője.

A témához kapcsolódóan, a természet előtt tisztelegve Fűzy András 11. N osztályos diák előadásában elhangzott Assisi Szent Ferenc Naphimnusza. A megnyitón közreműködött a Prohászka-iskola kórusa, Kretzné Budaker Dóra vezényletével.

A Természet-rajz című kiállítás ingyenesen megtekinthető október 10. és 23. között, mindennap 10-től 18 óráig a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.)

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria