Az egri káplánok idén a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe látogattak

Hazai – 2020. augusztus 18., kedd | 9:46

A hagyományokhoz híven idén is megszervezték az Egri Főegyházmegyében szolgáló segédlelkészek találkozóját és útját. Az augusztus 10. és 13. között zajlott programokról Marosi Balázs káplán számolt be.

Augusztus 10-én, hétfőn délelőtt a hevesi plébánia várta a különböző plébániákról érkező atyákat, hogy onnan két kisbusszal közösen indulhassanak útnak. Késő délután érkeztek Szegedre, ahol Kiss-Rigó László szegedi megyéspüspök és Kovács József általános helynök fogadta őket. Zarándoklatuk alatt a szállást a szeminárium biztosította számukra.

Kiss-Rigó László püspök és munkatársai vezetésével megtekintették a ferences templomot, és bejárták a Szent Gellért Fórumot, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő sportkomplexumot.

A keddi napot közös szentmisével kezdték, amelynek főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. A főpásztor felhívta figyelmüket azokra a veszélyekre, amelyek eltávolíthatnak az alázat és engedelmes szolgálat útjáról; és arra biztatott, hogy a kivagyiság, uralkodás helyett járjunk az alázatos szentek nyomában, akik életüket egészen Istennek szentelve, egész életükben az ő akaratát teljesítették.

A csoport felkereste Ópusztaszer hírességét, a Nemzeti Történeti Emlékparkot, azon belül is a Feszty-körképet és a skanzent, ahol Kertész Péter ügyvezető és Turda Gábor történész kísérte őket. A múzeumlátogatást követően Antal Imre plébános bemutatta épülő templomát, amely egy közösségi álom révén valósult meg, az egyházmegye támogatásával.

Utolsó napjukat a zsolozsma elimádkozásával kezdték a segédlelkészek; majd Serfőző Levente atya vezetésével Gyulára indultak. A vár megtekintése után a gyulai templomban szentmisét imádkoztak, Apor Vilmos közbenjárását kérve. A templom és egyházközség történetét, valamint Apor Vilmossal való kapcsolatát Kovács Péter helynök-plébános ismertette.

A közös imádságok, beszélgetések, utazások lehetőséget biztosítottak az Egri Főegyházmegyében szolgáló segédlelkészek számára, hogy jobban megismerjék egymást és megosszák egymással örömeiket és tapasztalataikat.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria