Az egyház társadalmi vállalkozásokban betöltött szerepét vizsgálta a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2016. június 3., péntek | 12:45

Az egyház és a karitatív szervezetek társadalmi vállalkozásokban vállalt és vállalható szerepéről szerveztek műhelybeszélgetést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában június 2-án.

A foglalkoztatás és a szövetkezeti gazdálkodás tapasztalatait, jó gyakorlatait és a pályázatok által kínált lehetőségeket vizsgálta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kezdeményezett konferencia, melyen előadást tartottak Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke, Viski József helyettes államtitkár, az EMVA IH vezetője, valamint Németh Nándor, a szeretetszolgálat régióvezető-helyettese.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország legszegényebb területein az egyházak és a karitatív szervezetek is próbáltak megoldásokat találni a települések és a családok összetett problémáira. Számos mintaprogram bizonyította, hogy a szegénységben élő családok számára hosszú távú és tartós segítséget jelenthet az önfenntartó gazdálkodás, a mezőgazdasági termelés.

Az egyházi és civil szervezetek alternatív megoldásai erősíthetik az értékteremtő mezőgazdasági kultúrát és csökkenthetik az elvándorlást. A foglalkoztatáshoz szorosan kapcsolódik a szociális munka és a karitatív tevékenység, melyben az önkormányzat, a civil szervezetek és az egyházak szorosan együttműködnek. A komplex programok elemei lehetnek különféle egészségügyi szolgáltatások, képzések, illetve közösségépítő alkalmak. Fontos azonban, hogy ezek a településeken megismert, helyi problémákra kínáljanak konkrét megoldásokat.

Az ismert jó gyakorlatok egyike a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyulajon működő Jelenlét-programja. A szeretetszolgálat hat éve van jelen a Tolna megyei faluban, 2015-ben átvette az általános iskolát és óvodát, ezzel hosszú távra felelősséget vállalt az itt felnövekvő gyerekek jövőjéért. A helyi önkormányzat mezőgazdasági termelést is magában foglaló közfoglalkoztatási programja sok családnak ad megélhetést. A faluban ma már két feldolgozó kisüzem is van, ezeket a Máltai Szeretetszolgálat tagságából álló Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működteti. A Szövetkezet nemcsak munkahelyeket teremt, hanem bevételeiből segíti a közösségi ház és a helyi sportprogramok működését is.

Előadása keretében Latorcai Csaba az egyházak szolidáris gazdasági kezdeményezéseivel kapcsolatban osztotta meg gondolatait. A szolidáris gazdaság és az egyházak társadalmi felelősségvállalásának bemutatását követően kitért arra, hogy az egyházak – hagyományos szerepükből és az általuk képviselt értékekből adódóan – gazdasági és foglalkoztatási tevékenységük során a forprofit szféra által kevésbé felvállalt szempontokat is érvényesíthetnek.

Az egyházi foglalkoztatás során fontos figyelemmel lenni az emberközpontúságra, az értelmes és értékes munkavégzés követelményeire, hozzájárulva ezáltal a mentális egészség javulásához is – fogalmazott, és az egyházi szolidáris gazdasági tevékenységek között jó gyakorlatként hozta fel többek között a Kárpátalján működő ráti gyermekotthont, ahol adománybolttal, állattenyésztéssel és növénytermeléssel igyekeznek az otthont minél inkább önfenntartóvá tenni, emellett zeneiskola (zenede) és rehabilitációs központ is működik. A projektek azonban nemcsak gazdasági szemszögből nézve fontosak, hanem azon túlmutató szociális, társadalmi, sőt környezetvédelmi célokat is szolgálnak, valamint segítik a gyerekeket abban, hogy az aktív szerepvállalás által örömteli és magabiztos felnőtté váljanak.

A társadalmi vállalkozások olyan szervezetek, amelyek az üzleti alapon működő vállalkozásokhoz hasonlóan pénzügyileg önfenntartóak, azonban elsődleges céljuk nem a profitmaximalizálás, hanem egy általuk fontosnak tartott társadalmi cél megvalósítása.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria