Az Élet útja a Kaposvári Egyházmegyében

Hazai – 2021. április 19., hétfő | 18:50

Kaposvár után április 10. és 18. között a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom adott otthont Martin Hudáček szlovák szobrászművész alkotásának, a Meg nem született gyermek vándorszobrának.

 A szobor – melyet ismernek a világ minden táján – segít a nőknek és családjuknak a múlt feldolgozásában. Az alkotáson keresztül az Isten irgalmával való találkozás enyhülést nyújt a sebekre, segít feldolgozni az abortusz(ok) emlékét. A szobor útja tehát az élet útja a Kaposvári Egyházmegyében.

Marcaliban a program nyitó szentmiséjét Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébános celebrálta. A szentmisén közreműködött a Fény Gyermekei Zenekar; a tagok a szobor tiszteletére új dalt is írtak.

A liturgia után Kozma Krisztián Kazinczy-díjas előadó beszélt a szoborról, majd ismertette a kaposvári Keleti temetőben állított „Megfogant, de meg nem született gyermekek emlékhelyének” célját: eddig nem volt egy konkrét hely, ahol a spontán vetélés és az abortusz következtében elhunyt gyermekek szülei lehetőséget kaptak volna a méltó emlékezésre és a gyertyagyújtása. Az emlékhely egy valóságos helyszín, ahol az érintettek halottak napján és az évfordulók alkalmával megemlékezhetnek gyermekükről.

Gyulainé Domján Zsuzsanna hitoktató a lelki adoptálás lehetőségére hívta fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódva Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselő tett tanúságot, elmondta: a kilenc hónapon át tartó imaalkalmat ő már többször is teljesítette. Biztatta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy minél több gyermek születéséért imádkozhassanak.

A szoborbúcsúztató szentmisén, április 18-án Udvardy Márton diakónus, püspöki szertartó mondott beszédet. Ennek a húsvét 3. vasárnapján tartott liturgiának keretében tettek ünnepélyes fogadalmat a lelki adoptálást vállalók.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én Kaposváron, a Keleti temetőben áldotta meg Varga László megyéspüspök a megfogant, de meg nem született gyermekek emlékhelyét, illetve elindították az Élet útja kezdeményezést. A Meg nem született gyermek vándorszobrát tizennégy helyszín fogadja a következő hónapokban a Kaposvári Egyházmegyében.

Marcaliból Nagykanizsára, a Jézus Szíve-templomba szállították a szobrot.

Az Élet útjáról és az egyes helyszínek programjairól bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Marcali Portál; Joppé Evangelizációs Központ/Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila; Kiss Kálmán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria