Az érseki pincészetből származik idén Veszprém megye legjobb bora

Hazai – 2022. május 12., csütörtök | 10:30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei szervezete immár huszonharmadszor rendezte meg a Veszprém megyei borok versenyét. A legjobb borokat termelők – köztük a Veszprémi Érseki Pincészet – május 7-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében vehették át az elismeréseket a NAK veszprémi kirendeltségén.

Az eredményhirdetésre meghívott vendégeket Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke köszöntötte, aki elmondta, a verseny két évig elmaradt a Covid-járvány miatt, ám az idei megmérettetésen négy borvidék 73 borászatának 260 tételét bírálták, ami rekordnak számít.

A borászok odafigyelnek a generációváltásra, a fejlődésre, a minőségre, és hangsúlyos szó az együttműködés is, hiszen együtt szeretnének minőségi borokat előállítani, amelyek megállják a helyüket nemcsak a honi, hanem a nemzetközi piacokon is – hangsúlyozta Sövényházi Balázs.

A bírálók – borászok és neves borászati szakemberek – hat bizottságban foglaltak helyet, és a következő eredmények születtek: két nagy arany, hatvan arany, százhatvan ezüst, harmincnégy bronz és négy minősített oklevél. Összesen 207 fehérbort, 22 rozét és 31 féle vörösbort bíráltak az ítészek.

Első lett egy nagy arannyal – a legtöbb ponttal –, egy arannyal és egy ezüsttel a Veszprémi Érseki Pincészet; nagy arany oklevelet kapott Sauvignon blanc boruk.

Benesch Antal, az érsekség főborásza elmondta, hogy a veszprémi érsekség 1277 óta foglalkozik borászattal, így saját területein termett szőlőből készít borokat. Udvardy György érsek szándéka szerint a mindszentkállai és a felsőörsi termővidék is teljesen megújul, aminek eredményeként a készített borok minősége is eléri majd a prémium kategóriát.

A borászat jelenleg a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével, ám a hagyományokat is követve működik. Hogy az irány jó, azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint a most elnyert nagy arany, a legmagasabb pontszámmal.

A 2020-as Birtok Fehér, Birtok Vörös és Birtok Rosé borok megvásárolhatók a Szaléziánum Könyvesboltban (Veszprém, Jutasi út 18/2., (hétfő–péntek, 9–17 óráig), valamint Felsőörsön, a 1428 hrsz. pincénél.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria