Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem megállapodása az élet védelmében

Hazai – 2021. december 16., csütörtök | 17:10

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem december 14-én együttműködési megállapodást kötött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával.

Az emberi jogok ismerete és tisztelete rendkívül fontos – hangsúlyozta Ternyák Csaba egri érsek, az intézmény nagykancellárja beszédében, és hozzátette: az egyetem az élet minden szektorának tudományos bázisa, s ezek között a jog is fontos terület. Az élethez való jog a legalapvetőbb téma, különösen napjainkban, mert úgy érzékeljük, hogy olyan világban élünk, ahol ez sokszor csorbát szenved. A főpásztor Szent II. János Pál pápa Evangelium vitae kezdetű enciklikáját idézve utalt a különösen nagy veszélyben lévőkre, a megfogant, de meg nem született életekre és a halál közelében lévő emberekre. Ternyák Csaba elmondta még, hogy az együttműködés jegyében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a pedagógusképzésben és több más mellett a gyermekjogok területén is meg kell jelennie az életvédelem gondolatának.

Kozma Ákos, az alapvető emberi jogok biztosa beszámolt az együttműködési megállapodást követő jövőbeli tervekről. Mint mondta, mindkét fél számára gyümölcsöző ez a kapcsolat, számítanak az egyetem szakmai tudására, és a kölcsönösség jegyében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is átadja tapasztalatait.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy az intézmény jövőképében számos olyan elem van, amely egybecseng az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala célkitűzéseivel. A régió tudásközpontjaként működő egyetem az alapvető értékeket, az emberi életet, a teremtett világ tiszteletét a mindennapokban is megjeleníti, és a tudományos anyagok, rendezvények témáiban is szervesen jelen vannak ezek.

Szerző: Márton Miranda, Bérczessy András

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria