Az eucharisztikus kongresszusról tartott előadást Fábry Kornél Pápán a KÉSZ találkozóján

Hazai – 2018. december 17., hétfő | 14:29

December 12-én tartotta decemberi összejövetelét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja. A rendezvényen ezúttal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról (NEK) esett szó, melyről Fábry Kornél tartott előadást a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13. és 20. között tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a Katolikus Egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Magyarországon 1938. májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2020-as esemény a második ilyen alkalom lesz. A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő rendezvény helyszíne Budapest lesz – mondta előadásában Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára.

Hozzátette, a nagyszabású rendezvényre, amelynek előkészületi munkálatai és megvalósítása az olimpiáéhoz hasonlatos méretűek, Magyarország már megkezdte a felkészülést.

A megnyitó ceremónia szeptember 13-án lesz majd, melyre várják az országon belüli és a határon túli elsőáldozókat. Soha vissza nem térő alkalom lesz számukra, hogy a világrendezvény keretein belül lehet az elsőáldozásuk. Délelőttönként aztán plenáris üléseket tartanak imával, tanúságtételekkel, katekézisekkel a Hungexpo környékén. Délután kulturális és vallási programok várják az érdeklődőket Budapest egész területén, ez az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódik majd. A rendezvényre a világ minden pontjáról érkeznek majd résztvevők, akiknek bemutathatjuk a magyar keresztény kultúrát – emelte ki a főtitkár, majd hozzátette, természetesen a fiatalokra is gondoltak. A Papp László Budapest Sportarénában lesz majd az ifjúsági est, szombaton pedig ünnepi szentmisét mutatnak be a Parlament előtt, majd gyertyás körmenetre invitálják a résztvevőket a Hősök terére. Vasárnap lesz a záró szentmise, itt adják tovább a stafétát a következő szervező városnak.

Fábry Kornél elmondta, 1938-ban körülbelül félmillió ember vett részt a kongresszuson, s remélik, 2020-ban szintén sokan eljönnek külföldről is.

Forrás és fotó: Papa-ma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria