Az Istenre való ráhagyatkozás minden élethelyzeten átsegítette – Szent Ritát ünnepelték Kónyban

Hazai – 2022. május 25., szerda | 15:40

Tízéves jubileumi szentmisével ünnepeltek a kónyi Petőfi utcában álló Szent Rita-szobornál május 19-én. Az eseményen Veres András megyéspüspök mutatott be szabadtéri szentmisét, melyre a környező településekről és az ország különböző pontjairól is érkeztek zarándokok, hogy a helyi hívekkel együtt kérjék a lehetetlen ügyek szentjének közbenjárását.

A szobrot két lánytestvér állíttatta édesanyjuk, Vitéz Árpádné 60. születésnapjára – gyakran hallották otthon, hogy Szent Rita megsegítette őket.

Azóta hagyománnyá vált, hogy Szent Rita liturgikus ünnepének alkalmából májusi szabadtéri szentmisét szervezve munkálkodnak a lehetetlen ügyek szószólója tiszteletének terjesztésén.

Az idei szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka Veres András győri megyéspüspök volt; koncelebrált Mészáros Miklós lébényi és Brezina Balázs kónyi plébános.

A főpásztor szentbeszédben Umbria drága gyöngyére irányította a figyelmet. Kiemelte Szent Rita életének üzenetét, a normalitás megtartását a különböző nehéz életkörülményekben.

Az Istenre való ráhagyatkozás Szent Ritát minden élethelyzeten átsegítette

– hangzott el Veres András püspök prédikációjában.

A szentmise végén rózsaáldás következett, annak a csodának az emlékére, hogy Szent Rita kérésére Isten rózsát fakasztott a hideg télben.

A liturgián zenei szolgálattal közreműködött a kónyi Erkel Ferenc énekkar.

A helyi hagyományőrző néptáncosok a szentmise záróáldása után eltáncolták a kónyi verbunkot.

Szöveg: Belláné Vitéz Gyöngyi

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria