Az online hitgyakorlás az egyház jövője? – „Szólj be a papnak!” online beszélgetés május 7-én

Hazai – 2020. május 6., szerda | 12:20

A „Szólj be a papnak!” csapata május 7-re online eseményre várja az érdeklődőket. A virtuális beszélgetés címe: Az online hitgyakorlás az egyház jövője vagy az élő közösség gátja?

„A »Szólj be a papnak!« jelenléte a kezdetektől intenzív az online térben – kezdik a csütörtöki esemény beharangozóját a blog szervezői –, éppen ezért gondoljuk úgy, hogy az online hitgyakorlás kérdéseinek aktualitásáról is szót kell ejtenünk.”

A május 7-i online eseményen Pál László református lelkész és Huszti Zoltán római katolikus pap segít az együtt gondolkodásban.

De miről is lesz szó? Mint a szervezők írják, „több mint egy hónap telt el a veszélyhelyzet kezdete óta, és ez idő alatt talán évek óta nem látott technikai fejlődést mutattak a különböző felekezetek gyülekezetei. A templomok bezárásával, az istentiszteletek, misék és más egyházi közösségi programok elmaradásával elárasztották a közösségi oldalakat és számos más online platformot a vallási tartalmak, így tulajdonképpen minden gyülekezet – ha átmeneti időre is – átköltözött az online térbe.

Számos kérdés vetődik fel azzal kapcsolatban, hogy az online tér milyen lehetőségeket nyit meg a hit megélése és a gyülekezetek működése előtt, illetve hogy ez a forma képes lesz-e betölteni azt a szerepet, amit a templomtérben elhangzó igehirdetések alkalmával átélhetnek az odalátogatók.

Az alapvető változást nem az online térben történő megjelenés jelenti, hiszen ezelőtt is sok vallási tartalommal találkozhattunk az interneten. A helyzet furcsaságát sokkal inkább az okozhatja, hogy csak ide korlátozódik, és az addig hétről hétre ismétlődő találkozások, személyes interakciók teljesen eltűntek az életünkből.

Kérdés, hogy mi lesz azokkal az idősekkel, akik számára nem érhetőek el ezek a felületek, és nem tudnak online bekapcsolódni abba a közösségbe, amelynek egyébként személyes jelenlétük által oszlopos tagjai. De küzdhetnek a személyes hitükkel azok is, akiket elárasztanak a különféle vallási tartalmak, mégsem tudják átélni azt, amit a templomtérben egy igehirdetés alkalmával.”

A május 7-i online eseményen szó lesz arról is, hogy beszélhetünk-e egyáltalán közösségről, ha azoknak az embereknek a halmazát vesszük alapul, akik ugyanabban az időben ugyanazt az online tartalmat nézik.

Jó, hogy a hívek kapcsolatba léphetnek egymással és a papokkal, lelkészekkel, akár kommentben, akár írott vagy videoüzenet formájában, de ez nem feltétlenül jelent közösségformáló erőt. A közösséghez való tartozást talán leginkább a privát csoportok, az addig is egy gyülekezetbe járó emberek online beszélgetései erősíthetik. Viszont az, hogy bármelyik gyülekezet, sőt bármelyik felekezet lelkivezetőjét meghallgathatjuk, és tulajdonképpen „vallási turisták” lehetünk a saját szobánkban, egészen új impulzust jelenthet a hitgyakorlást illetően.

Forrás és fotó: szoljbeapapnak.blog.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria