Az örmény népirtás áldozataira emlékeztek Nyíregyházán

Hazai – 2018. május 2., szerda | 16:24

Nyíregyháza Örökösföld nevű városrészében, az örmény kereszteskő előtt tartott megemlékezést április 29-én a helyi görögkatolikus egyházközség és az örmény kisebbségi önkormányzat az örmény népirtás emléknapja alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megemlékezők imádkoztak a genocídium áldozataiért és a napjainkban üldözést szenvedő keresztényekért. Az emlékművet, melyet Örményországban faragtak, három éve állította közösen az egyházközség és az önkormányzat.

„A keresztek az út szélén sokáig tájékozódási és találkozási pontok voltak. Mint ez a kereszteskő is az – fogalmazott Szabó Tamás parókus. – Találkozunk, mi, nyíregyháziak, magyarok és örmények, itt élők s az odaát lévők. Találkozunk: ember az emberrel; s időt adunk egymásnak. Itt merünk ebből a drága kincsből adni, mert itt érezzük: az idő igenis örökké tart. Csak emberi butaság, gonoszság képzelhette, képzelheti azt, hogy késsel, fegyverrel, gyűlölettel megölheti az emberrel együtt az időt is. De mi hisszük, hogy ez nem lehet. Az Isten ideje túlmutat ezen.”

„Jeleket állítunk. Kereszteskövet, mely jelzi: múlt és jelen, élet és halál összetartozik, s az örökkévalóságban kiteljesedik. Találkozunk, és remélem, nemsokára padot is teszünk ide, hogy legyen helye is a találkozásoknak. Mert ez a mi hitünk. A közösség, az összetartozás, hite. S ez a válaszunk a szétszakító gyűlöletre” – hangsúlyozta Szabó Tamás parókus.

Forrás: Szabó Tamás parókus; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Angéla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria