Azbej Tristan: Az itt tanuló üldözött keresztények hazatérve a saját közösségüket erősítik

Hazai – 2021. október 28., csütörtök | 16:28

Az üldözött vagy kisebbségben élő keresztény fiatalok ösztöndíjprogramjának célja, hogy a Magyarországon tanuló diákok hazatérve saját közösségüket erősítsék – nyilatkozva a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Hungary Helps ösztöndíjprogramjának október 22-én tartott tanévnyitója előtt az MTI-nek.

Azbej Tristan elmondta: a három éve indított program keretében Afrikában, Ázsiában kisebbségben, humanitárius válsághelyzetben lévő vagy kifejezetten üldözött keresztény közösségek tagjai tanulhatnak Magyarországon. A cél, hogy ezek a fiatalok tanulmányaik végeztével hazatérjenek és közösségeik vezetőivé váljanak.

Eddig körülbelül háromszáz fiatal kapott ösztöndíjat, közülük százan már végeztek, így most kétszáz fiatal tanul Magyarországon. Idén, ahogy a korábbi évfolyamokban is, száz új diák érkezett Nyugat- és Kelet-Afrikából, a Közel-Keletről és Pakisztánból – ismertette az államtitkár. – A programot kifejezetten úgy állították össze, hogy egy-egy országból az ott legjobban hasznosítható szakokra hívják tanulni a diákokat. Így például Nigériából érkező és oda visszatérő egészségügyi szakembereket, leendő iraki kőolajmérnököket és libanoni régészeket képeznek magyar egyetemeken. Az ösztöndíjasok körében nagyon népszerűek a különböző mérnöki, valamint egészségügyi képzések.

(A kép a 2019-es ösztöndíjas tanévnyitón készült.)

Nyilatkozatában Azbej Tristan kitért arra is, hogy tartják a kapcsolatot a végzett diákokkal, akik nagyon hálásak a magyaroknak, hiszen az ösztöndíjjal olyan esélyt kaptak, amilyenre nem számíthattak. Nagyon gyakran ugyanis e keresztény fiataloknak nincs esélyük felsőoktatásban tanulni a szülőhelyükön, az európai diplomával hazatérve azonban sokkal több lehetőség nyílik meg előttük.

Az államtitkár egy iraki fiatal példáját emelte ki, aki magyarországi tanulmányai után hazatért, és jelenleg a Ninivei-fennsíkról az Iszlám Állam elől elmenekült emberek visszatelepülését segíti, szervezi.

Forrás: MTI

Fotó: hungaryhelps.gov.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria