Bálint Sándorra emlékeztek Szegeden halálának évfordulóján

Hazai – 2021. május 11., kedd | 14:51

Ötállomásos programsorozattal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt halálának évfordulóján. Május 10-én sírjánál és mellszobránál koszorúkat helyeztek el, a szülőháza helyén álló társasháznál emléktáblát avattak, munkássága kapcsán diákoknak szerveztek vetélkedőt, este pedig emlékmisét celebrált Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök.

A Bálint Sándor-emléknap az alsóvárosi temetőben kezdődött a „legszögedibb szögedi” sírhelyénél, majd az egykori szülőháza helyén álló társasháznál avatták fel emléktábláját. Mindkét helyszínen Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök mondott beszédet, amelyben Bálint Sándor mély, egész életét átható vallásosságát és helytállását méltatta.

Nemcsak utánajárt az Egyház dolgainak, Isten ügyeinek, hanem aszerint is élt. Minden mozdulatában ott volt az Isten. Hol jobbról, hol balról üldözték, ő pedig szerényen, de állhatatosan kitartott a pápák által meghirdetett keresztény szociális világ formálásában. Példakép emberként, életvitele, tudása, vallásossága évtizedek után is hat – fogalmazott Gyulay Endre.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos, egyházi szakasza 2005-ben kezdődött. Tavaly a hitvalló néprajzkutató életét, személyének jelentőségét és széles körű tiszteletét bemutató dokumentumokat, azaz a Positiót átadták a Szentek Ügyei Kongregációjának. A bíborosokból álló testület ebben a hónapban ülésezik, döntésük függvényében Bálint Sándor ügye a Szentatya elé kerülhet.

Az Egyház gondoskodni akar arról, hogy valamiféle biztonságunk legyen, hogy a krisztusi feltámadás a mi feltámadásunkat is jelentse. Ezért emel ki embereket nagyon komoly vizsgálatok után, akik bizonyítják imameghallgatásaikkal, csodáikkal, hogy valóban a mennyországban vannak, és szavuk van az Istennél. Bálint Sándor boldoggá avatása különösen fontos, hiszen ő nem pap vagy szerzetes volt, hanem világi példakép lehet számunkra – fejtette ki Gyulay Endre.

Az egyházmegye idén a 12–18 éves diákok körében vetélkedőt hirdetett Bálint Sándor életműve témájában. Több mint ötven csapat jelentkezett, közülük tizenhét jutott be a döntőbe. A versenynek az alsóvárosi ferences kolostor adott helyet.

Az emléknap Bálint Sándor Nemzeti Emlékcsarnokban található mellszobrának koszorúzásával, valamint a fogadalmi templomban ünnepi szentmisével zárult, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria