Belgiumban tartották a Justitia et Pax Europa bizottság nemzetközi találkozóját

Hazai – 2021. október 6., szerda | 13:41

A Justitia et Pax Europa bizottság nemzetközi találkozója október 1. és 4. között zajlott Belgiumban Belső ökológia – hogyan uraljuk a társadalmi és környezeti krízist címmel, melyen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságát Székely János püspök, a bizottság elnöke és Bánlaki Zsanett irodavezető képviselték.

A hétvége során három lépésben (meggondolás–megvitatás–cselekvés) esett szó a teremtésvédelem aktuális kérdéseiről.

A technikai megoldások előnyeit és árnyoldalait Jean-Pascal Van Ypersele klímakutató mutatta be, felhívva a figyelmet arra, hogy jelentős változásokat lehet elérni környezettudatos építészeti módszerek támogatásával és alkalmazásával, az egyéni életstílus felülvizsgálatával és megváltoztatásával (műanyaghasználat, húsfogyasztás, autóhasználat csökkentése stb.).

Nicolas Van Nuffel a fiatalabb generációk lelkesedésének és munkásságának lehetőségére és fontosságára mutatott rá a teremtésvédelem területén.

A teremtésvédelmi teológia megalapozásához a Laudato si’ kezdetű enciklika alapgondolatait vizsgálták, melynek mélyén a szemlélődés gyakorlatának újrafelfedezésére biztatott Johan Verstraeten professzor. A szemlélődő élet segít a jelenben megtapasztalni Isten működését és eljutni a másokért vállalt felelősség cselekedeteihez. Szóba került a klímaváltozás és az elvándorlás összefüggése, amely jelenleg is tapasztalható következménye a környezeti krízisnek.

Szombat délután a több mint harminc fős nemzetközi delegáció kisebb csoportokra osztva tanulmányi kirándulásokon vett részt, melyek során különböző közösségi alapú projekteket ismerhettek meg.

Székely János püspök Leuvenben meglátogatott egy közösségi gazdaságot, amely úgy működik, hogy egy körülbelül 1000 fős közösség minden tagja évi 350 euró befizetésével fenntart egy gazda irányításával egy farmot, így szezonálisan naponta részesülhet a bioterményekből, zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből.

Liège-ben egy olyan hajléktalanszállóba, a Casa Betaniae-be látogattak el a résztvevők, ahol önkéntesek lakásotthonban együtt élnek hajléktalanokkal, így segítve őket a családi közösségbe való visszailleszkedésben. A lakásotthont minden lakó havi bérleti díjából tartják fent, amely az étkezés költségét is tartalmazza.

Brüsszelben bemutattak egy eszközkölcsönzőt, amely egy könyvtárhoz hasonlóan működik, de nem könyveket, hanem jó minőségű szerszámokat és eszközöket lehet kölcsönözni, melyeket a tagok által befizetett éves díjból vásárolnak és tartanak karban. Két hétre lehet kikérni egy-egy eszközt, szerszámot, előzetes feliratkozás alapján.

Szintén Brüsszelben van az úgynevezett együttérzés háza, mely eredetileg egy templom, amit jelenleg menedékházként üzemeltetnek hajléktalanok és menekültek számára.

A tanulmányi kirándulás keretében a brüsszeli Studio Globóba is lehetett látogatni, amely az élményalapú oktatásra mutatott példákat.

Másnap a csoportok beszámoltak a tanulmányi kirándulások tapasztalatairól, és közösen megfogalmazták nyilatkozatukat, majd szimbolikusan elültették a „Laudato si’ fáját”.

A bizottságok arra kérik az oktatási intézményeket, plébániákat, hogy folytassák az ifjúság érzékenyítését a környezettudatos életmódra, adjanak eszközöket, információkat, jó gyakorlatokat a kezükbe. A közösségi életben az együttérzés és másokért vállalt felelősség cselekedeteit valósítsák meg. A törvényhozókat arra kérik, hogy elsősorban ne a gazdasági haszon és nyereség motiválja őket, hanem tegyenek meg mindent a globális környezeti katasztrófa elkerülése érdekében.

A 2021 februárjában a járvány miatt elmaradt magyarországi találkozót 2022. február 25. és 27. között tartják meg Szombathelyen, Szent Márton, a szolidaritás és önzetlenség közös európai szentje szellemiségéhez kapcsolódva.

Forrás és fotó: Bánlaki Zsanett/MKPK Caritas in Veritate Bizottság; Justitia et Pax Europa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria