Berta Tibor tábori püspökkel ünnepelték a budai Szent Imre-templom búcsúját

Hazai – 2022. november 10., csütörtök | 14:13

A budapest-szentimrevárosi Szent Imre-templomban november 5-én, szombaton Berta Tibor tábori püspök celebrálta a búcsúi szentmisét.

Az ünnepen részt vett László Imre, a kerület polgármestere és hivatali elődje, Hoffmann Tamás, valamint az önkormányzat több vezető tisztségviselője, továbbá Varga Zs. András, a Kúria elnöke is. A szertartás megkezdése előtt Szkaliczki Örs OCist plébános külön köszöntötte őket, a püspököt és a templomban egybegyűlt híveket.

Berta Tibor prédikációjában először Szent Imre alakját idézte fel. A herceg rövid életéről sok ténnyel ugyan nem rendelkezünk, azonban számos legendából tájékozódhatunk jelleméről. A legenda szó szerinti jelentésében pedig nem szóbeszéd, csodálatos és hihetetlen elbeszélések gyűjteménye, hanem épp ellenkezőleg: olvasandó szöveg. Ezért a püspök bátorított mindenkit arra, hogy vegye kezébe és olvassa a legendákat, amelyek máig érvényes erkölcsi tanításokat és példákat tartalmaznak. Szent Imre hercegről e legendákból tudhatjuk azt is, hogy szüntelenül tanult. Egész életében készült, képezte magát, hogy méltó utóda lehessen apjának, Szent István királynak. Többek között e jellemvonása az, amely „kemény tisztasága” mellett mindenképpen követendő példát állít az ifjúság elé.

Szent Imre életét tovább vizsgálva a püspök úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint nagyapja, Géza fejedelem és apja, Szent István után, akik még többé-kevésbé pragmatikus okokból vették fel hitet, a szent herceg már tudatosan vállalta és élte a kereszténységet.

Berta Tibor a katonai életből hozott példán keresztül mutatta be a keresztény ember feladatát a mai világban. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzata több oldalon keresztül írja elő, milyennek kell lennie a jó katonának. Ő a hosszú felsorolást bár nagyon hasznosnak tartja, de Jézus – nekünk, az őt követőknek – mindezt röviden így fogalmazta meg: „Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes” (Mt 5,48), vagy másképpen: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” (1Pét 1,15–16)

Ahogy a jó katonává válás sem egyszerű, úgy a szentség elérése sem könnyű, mi több, lehetetlennek tűnő feladat, de az erre való törekvés minden életkorban és életállapotban igenis lehetséges.

A kereszténység nem merülhet ki a szentmise-látogatásban, sőt „akkor kezdődik, amikor a mise végeztével kilépünk a templom kapuján”.

Minden Krisztus-követő számára feladat, hogy saját életével, viselkedésével adjon tanúbizonyságot Jézusról.

A szentbeszéd végén Berta Tibor elmondta, az Isten minden embert meg szeretne szólítani, de üzenete nem minden esetben tud eljutni az emberekhez. Ennek egyik akadálya többek között az, hogy a véges földi értelem számára nem megfoghatóak a végtelen Isten cselekedetei, illetve nehézséget jelenthet számunkra az üzenet szavakba öntése is.

A püspök kiemelte,

nagyon sokan vannak azok, akik Zakeusként a fán elrejtőzve keresik, vágyják Jézus közelségét, de nem merik, nem tudják megszólítani őt.

Krisztus követőiként mutassuk meg a sok körülöttünk élő Zakeusnak a Jézushoz vezető utat, és vigyük őket hozzá – buzdította a jelenlévőket a búcsi szentmise szónoka.

Forrás és fotó: Budapest-Szentimrevárosi Szent Imre Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria