Boldog Ceferino vértanút ünnepelték Esztergomban

Hazai – 2019. május 7., kedd | 16:48

Május 4-e Boldog Ceferino roma származású vértanú emléknapja. Ez alkalomból Esztergomban a Boldog Ceferino Roma Misszió több mint százfős közösséggel ünnepelt a sportcsarnokban, ahová Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke is ellátogatott.

Még alig hallgattak el a bazilika harangjai a Mindszenty József boldoggá avatásáért bemutatott szentmise után, alig indultak haza a zarándokok, az esztergomi sportcsarnokban máris újabb ünnep kezdődött.

A cigány közösségek hagyományosan együtt ünneplik Boldog Ceferino vértanút, védőszentjüket, aki a spanyol polgárháború idején, 1936-ban vesztette életét katolikus hite miatt. A róla elnevezett Boldog Ceferino Roma Misszió Személyi Kvázi-Plébánia szervezésében színes programok várták a cigány és nem cigány családokat egyaránt.

Megérkezésünkkor kellemes illat lengte be a csarnok udvarát, hiszen pörköltfőző versenyt hirdettek a szervezők, amire szép számmal neveztek versenyzők.

Nagy vendégszeretettel fogadtak minket, s hamarosan megismerhettük az igazi cigány pörkölt titkát: fatűzön és téglán kell főzni. Míg az asszonyok sürögtek-forogtak az étel körül, a férfiak sakkversenyen mérték össze tudásukat, a gyermekeket pedig bohóc szórakoztatta.

Michels Antal plébános, a közösség lelkivezetője hamarosan megérkezett, és miután köszöntötte a híveket, elindultunk a roma misszió felújítás alatt álló központjához, a Simor János utcába, ahol Mohos Gábor segédpüspök is csatlakozott hozzánk.

Ferenczy Éva, az Esztergom-Bajóti Karitász Régió vezetője mutatta be a több épületből álló komplexumot, amely várhatóan augusztus végére készül el. A központ ad majd otthont a karitásznak, a Boldog Ceferino Intézetnek és a roma missziónak is. A főegyházmegye támogatása révén új irodákat, raktárhelyiségeket, közösségi termeket alakítanak ki, amelyekben karitászos felnőttképzések, összejövetelek, valamint romapasztorációs, missziós programok lesznek majd, sőt vendégszobák, teakonyhák, fürdőszobák is rendelkezésre állnak majd lelkigyakorlatozók számára.

Mire visszatértünk a sportcsarnokhoz, már elkészültek a finom pörköltek, melyekből meg is kínáltak bennünket. A zsűrinek valóban nehéz volt eldönteni, melyik a legízletesebb.

A Ferences Szegénygondozó Nővérek és a ferencesek régről ismerik az esztergomi romákat, hiszen évek óta ők készítik fel őket a szentségek felvételére, foglalkoznak lelki, fizikai gondjaikkal egyaránt. Nem volt kérdés, hogy az ünnepen is velük tartanak.

„Tevékenykedik a közösségben öt-hat megtért család, akik komolyan veszik a hitüket. Ők segítenek ezeknek a programoknak a szervezésében, melyekkel igyekeznek a cigányok minden rétegéhez eljutni. Amellett, hogy értékeikben, hagyományaikban erősítik cigány testvéreiket, Istenhez is közelebb szeretnék őket vezetni. Ez az ünnep is erről szólt, és ebben mi szívesen támogatjuk őket” – mondta el Veronika nővér.

Közben a lányok gyönyörű szoknyákba öltöztek, és vidám tánccal köszöntötték a püspököt. Az ünnep szentmisével zárult, melyen Mohos Gábor arról beszélt: Jézus a barátunk akar lenni, azt szeretné, ha a szívünkbe fogadnánk. Ott ő le tudja csendesíteni életünk viharait. S amikor ezt megtapasztaljuk, akkor átéljük a csodát.

A szentmisén gyönyörű cigány dallamok és ismert gitáros énekek csendültek fel lovári nyelven. Megható volt az Úr imáját magyarul és lovári nyelven is elmondani, miközben egymás kezét fogtuk. Michels Antal elmondta, azt reméli, félévente össze tud így gyűlni a közösség, hogy együtt ünnepeljen – erre remek alkalom nyílik majd augusztus végén, a roma missziós központ átadásakor és megáldásakor.

Forrás és fotó: Bánlaki Zsanett/MKPK Caritas in Veritate Bizottság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria