Brenner József lett a 2017-es év embere Vas megyében

Hazai – 2018. január 15., hétfő | 17:00

Brenner József nagyprépost, püspöki helynök lett „Az év vasi embere” 2017-ben. A boldoggá avatásra váró Brenner János fivére a január 14-i megyebálon vette át az elismerést.

Brenner József 1935-ben született Szombathelyen, 1957-ben szentelték pappá. Legidősebb testvérével, a szintén papi hivatást választó Lászlóval együtt mentették át vértanúhalált halt fivérük, Brenner János emlékét a szabadabb világba, de ennek ára volt: Brenner József 1989-ig csak káplán lehetett, plébános nem. A világi hatóságok állandóan figyelték tevékenységét, azonban a vértanú bátyjáról szóló visszaemlékezések időközben minden külső körülmény ellenére folyamatosan gyarapodtak. Ezért lehetett a boldoggáavatási aktákat gyorsan, minden tudományos bírálatot kiálló minőségben összeállítani és Rómába eljuttatni. 

Brenner József életművét Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke méltatta a megyebál éjféli díjátadóján: hűséges magatartásával, lelkipásztori pályáján nehéz körülmények között is helytállva, vértanú fivére emlékének megőrzésével és ápolásával a jelen és a jövő Magyar Katolikus Egyházáért, s áttételesen a jövő magyarságáért dolgozott egész életében.

Forrás: VAOL.hu

Fotó: Nagy Jácint

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria