Búzaszentelést tartottak Bucsuban

2019. május 1., szerda | 16:10

Április 27-én Perger Gyula toronyi plébános és a bucsui egyházközség (mely a toronyi plébánia filiája) búzaszentelő körmenetet tartott Bucsuban. A hagyományos szertartást immár hetedik esztendeje tartották meg a községben.

A plébános a szertartás keretében megáldotta a falu határát. A résztvevők közül sokan magukkal is vittek néhány búzaszálat. Majd körmenet indult a templomba, ahol szentmisén vettek részt a hívek.

A búzaszentelés szertartását, azaz a szántóföldek, a gyümölcsösök és a szőlőskertek megszentelését, amikor a hívek jó termésért és a természeti csapások elhárításáért fohászkodnak a hagyomány szerint a 4. század közepén Liberius pápa rendelte el.

A szertartását római katolikus liturgia szerint Szent Márk napján (április 25.), vagy egy ehhez közel eső napon tartják.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Magyar Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle